Onderzoek naar dodelijke brand Sheratonhotel loopt moeizaam door stabiliteitsproblemen

SD
© BRUZZ - Belga - Chris Verhaeghe
16/03/2022
Updated: 16/03/2022 17.32u

Een 49-jarige brandweerman is in de nacht van dinsdag op woensdag overleden nadat hij onder een roltrap was terechtgekomen bij een brand in het voormalige Sheraton-hotel aan het Rogierplein. Het parket heeft intussen een onderzoek geopend, maar dat loopt moeizaam door stabiliteitsproblemen. Rond 13 uur meldt de brandweer dat de brand volledig werd geblust. Rond 15 uur werd de veiligheidsperimeter rond de brand grotendeels opgeheven.

De Brusselse brandweer werd in de nacht van dinsdag op woensdag rond half vier opgeroepen voor een brand op het gelijkvloers in het voormalige Sheraton-hotel aan het Rogierplein, waar renovatiewerken bezig zijn. Het vuur was uitgebroken in een technische koker, "dus moeilijk bereikbaar", zegt woordvoerder Walter Derieuw.

Bij de brand is een 49-jarige brandweerman omgekomen nadat die werd bedolven onder het puin van een ingestorte roltrap. "Tijdens de bluswerken is een roltrap terechtgekomen op een van onze collega's, die we dan zo snel mogelijk bevrijd hebben, maar alle hulp is spijtig genoeg te laat gekomen," aldus Derieuw.

Het Brusselse Arbeidsauditoraat werd intussen aangesteld voor het onderzoek naar het overlijden van de brandweerman.

Het parket heeft dan weer een onderzoek geopend naar de brand, maar dat loopt moeizaam. “Onder meer de deskundige die door het parket was aangesteld om de oorzaak en de precieze omstandigheden te onderzoeken, is moeten terugkeren door stabiliteitsproblemen,” zegt Willemien Baert van het Brusselse parket nadat het vuur in de voormiddag was heropgeflakkerd, Rond 13 uur werd de brand volledig geblust.

“Er is dus ter plaatse nog geen onderzoek kunnen gebeuren. Op dit moment is de oorzaak dan ook nog onduidelijk," zegt parketwoordvoerster Baert nog.

K2

Het slachtoffer was sergeant majoor en werkte al sinds 1999 bij de brandweer. Volgens Derieuw was hij 'een groot sportman' en heeft hij vorig jaar de K2 beklommen, een bergtop op de Pakistaans-Chinese grens.

De collega's van het slachtoffer worden intussen opgevangen. "Zijn collega's van dezelfde wachtcompagnie werden vervangen en worden momenteel ook opgevangen in de stafkazerne voor de nodige morele ondersteuning."

Woordvoerder Walter Derieuw.

Onderzoek

Door de rookontwikkeling en het gevaar op een CO-vergiftiging werd beslist om alle hotelbewoners van het naburige Thon-hotel te evacueren. Een driehondertal hotelgasten werd deze nacht overgebracht naar een ander, nabijgelegen hotel.

Vier personen waren licht bevangen door de rook en werden overgebracht naar het ziekenhuis, aldus nog brandweerwoordvoerder Derieuw.

Naast een branddeskundige is ook de technische recherche van de federale politie ter plaatse geroepen voor verder onderzoek.

Er zijn nog een aantal onderzoeksdaden van het parket lopende, zoals de analyse van camerabeelden, een buurtonderzoek en het verhoor van eventueel getuigen. Tot slot werd er ook een wetsdokter aangesteld.

Noodplan

De interventie met de brandweer, de politie en de gemeentelijke teams is nog steeds aan de gang. "De brand is nog niet volledig in de kiem gesmoord," zegt brandweerwoordvoerder Derieuw woensdagochtend. "We proberen nu via een hoger verdiep die onder water te zetten. Dan worden de opruimwerkzaamheden en die voor de verluchting van het gebouw aangevat."

De gemeentelijke diensten van Sint-Joost-ten-Node verlenen intussen psychologische bijstand en er werd tevens een gemeentelijke crisisvergadering aangekondigd.

"Tragische nacht op het Rogierplein. Ik prijs de moed van de brandweerlieden en leef met hen mee. Er zijn nachten die je nooit zou willen meemaken," aldus burgemeester Kir op Twitter.

Opnieuw tragisch ongeval

Het is niet het eerste tragische ongeval dat plaatsvindt op de werf van het voormalige Sheraton-hotel. Vorige week overleed een arbeider nog na een val van verschillende verdiepingen op de bouwwerf. Volgens brandweervoerder Derieuw is er echter "geen enkel verband" tussen beide ongevallen.

Of de veiligheidsvoorschriften goed werden nageleefd, zal het onderzoek van het parket moeten uitwijzen, aldus Derieuw.

Uit het onderzoek van het parket in verband met het ongeval van vorige week blijkt dat de veiligheidsmaatregelen wel gerespecteerd zouden zijn en dat het ging om een menselijke fout van het slachtoffer, klinkt het.

"Er is momenteel geen reden om aan te nemen dat er een probleem zou zijn op de werf, waardoor dit ongeval en de brand gelinkt zouden kunnen worden," zegt parketwoordvoerster Willemien Baert.

© Caravaggio

Openbaar vervoer

Het metrostation Rogier was de hele woensdagochtend en -middag volledig afgesloten, meldt MIVB-woordvoerster An Van hamme. De metro- en premetrolijnen reden wel langs Rogier, maar stopten er niet. Sinds 14 uur wordt het station ondergronds opnieuw bediend, meldt de MIVB. Dat betekend dat tramlijnen 3, 4, 25 en 55 opnieuw aan Rogier stoppen, net als metrolijnen 2 en 6.

Het Rogierplein en de Kruidtuinlaan zijn ook opnieuw opengesteld voor het verkeer. Enkel rond het gebouw zelf geldt nog een beperkte gerechtelijke veiligheidszone. Die zorgt er wel voor dat de bussen nog steeds moeten omrijden, zo meldt de politie. MIVB-buslijnen 46, 58, 61 en 88 werden omgelegd. Ook voor de bussen van De Lijn die aan het Rogierplein passeren, is er hinder. Lijnen die van Simonis/Bockstael komen, rijden om via de Albert 2-laan, en lijnen die van de Kruidtuin komen, rijden om via de Ginestestraat.

© Caravaggio

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni