| De onderzoekers bewezen dat de bacterie de effecten van obesitas en diabetes type II vermindert.

Onderzoekers ontwikkelen voedingssupplement tegen obesitas

02/05/2018

Onderzoekers van universitair ziekenhuis Saint-Luc in Sint-Lambrechts-Woluwe en de Nederlandse universiteit van Wageningen richten samen een bedrijf op waarvan de producten obesitas en diabetes beloven tegen te gaan. Daarvoor gebruiken ze een 'superbacterie'. Over drie jaar zal op basis van de bacterie ‘Akkermansia’ een eerste voedingssupplement beschikbaar worden.

De bacterie werd in 2004 ontdekt door de Wageningse onderzoeker Willem de Vos. Samen met zijn Belgische collega Patrice Cani van de UCL bracht hij de gezondheidseffecten in kaart. Beide onderzoekers bewezen dat de levende bacterie de effecten van obesitas en diabetes type II vermindert. De bacterie, 'Akkermansia muciniphila' genoemd, werd getest op muizen.

Akkermansia is van nature aanwezig in de het darmstelsel van de mens, maar de dichtheid ervan verschilt per persoon. Tests hebben aangetoond dat in bepaalde situaties een tekort aan de bacterie kan ontstaan. Door het tekort aan te vullen kan het lichaam weer normaal functioneren waardoor de cholesterol- en suikerspiegel weer op peil komt. Daarmee zouden ook andere ziekten zoals darmontsteking en de zogenaamde vette lever kunnen worden aangepakt.

Het voedingssupplement wordt nu verder ontwikkeld door een spin-off van de twee universiteiten, die de naam A-Mansia draagt. Het bedrijf wist binnen één jaar een investeringsbedrag van 13 miljoen euro te vergaren. De verdere ontwikkeling van toepassingen vindt deels in Wageningen plaats.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , obesitas , UCL

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni