Reportage

Onrust in Modelwijk: 'Sluiting jeugdcentrum heeft situatie verergerd'

Ken Demol, Maxime Simon
© BRUZZ
05/06/2018

De Brusselse politiediensten voeren hun aanwezigheid in de sociale woonwijk Modelwijk op. Op twee maanden tijd werden bijna 100 PV's opgesteld. Volgens buurtbewoners viel de jeugd in een zwart gat nadat het plaatselijke jeugdcentrum moest sluiten.

Tot voort kort konden 12- tot 18-jarige jongeren in de Modelwijk nog terecht in het Jeugdcentrum Averroès. Dat organiseerde onder meer een jaarlijkse reis voor de plaatselijke jeugd. Maar enkele weken geleden moest het centrum de deuren sluiten. Vier medewerkers werden ontslagen omdat er geld uit de kassa zou zijn verdwenen, en nooit vervangen.

Sindsdien staat het gebouw van Averroès volledig leeg. Ook de reis van dit jaar, naar Nicaragua, viel in het water.

“Sinds het centrum de deuren sloot, gaat de situatie er in de Modelwijk op achteruit”, zegt ook David*. Hij groeide op in de sociale woonwijk. “Jongeren kunnen nu nergens meer terecht na de schooluren. Wat verderop is bijvoorbeeld een bowlingzaal, maar daar mogen ze niet binnen. Pure discriminatie.”

Toeval of niet, de Brusselse politiezone verhoogde de afgelopen maanden haar aanwezigheid in de wijk. In totaal werden er op twee maanden tijd bijna 400 controles uitgevoerd, 82 PV’s en 32 GAS-boetes uitgeschreven, en 18 personen gearresteerd, zo blijkt uit cijfers die Brussels burgemeester Philippe Close (PS) vrijgaf op vraag van oppositielid Didier Wauters (CDH).

Volgens Close kwam de verhoogde politieaanwezigheid er na klachten van buurtbewoners en maatschappelijk werkers. Zij spreken van een onveiligheidsgevoel. Volgens de burgemeester ligt een groep van 15 tot 20 jongeren tussen de 15 en 19 jaar oud aan de basis van de onlusten.

Modelwijk

| Het jeugdcentrum Averroès was vroeger pal in het centrum van de woonwijk gevestigd, maar staat sinds kort leeg;

Concreet is er sprake van onder meer vandalisme, druggebruik, intimidatie en projectielen die naar (politie)wagens en voorbijgangers worden gesmeten rond de sociale woonblokken.

Stommiteiten

"Jongeren kunnen hier niets doen, behalve wat op straat zitten", zegt Youssef (24). "Ze vormen groepen, en dat stoort buurtbewoners én politie. Maar de politie mag ook niet vergeten dat dit eigenlijk kinderen zijn, die nood hebben aan ondersteuning. We hebben allemaal wel eens een stommiteit begaan."

Ondanks de problemen zegt Youssef graag in de Modelwijk te zijn opgegroeid. Ook andere voorbijgangers zeggen dat het hier al bij al aangenaam vertoeven is. Bij de bouw werd voldoende ruimte voorzien voor groen, speeltuinen en wandelpaden. Op een grijze dinsdagnamiddag als vandaag oogt de wijk eerder doods dan gevaarlijk.

Maar schijn kan bedriegen. Eén man die zijn hond loopt uit te laten, wijst met zijn vinger naar zijn appartement. Zijn ruiten werden ingeslagen door vandalen. Een andere vrouw getuigt hoe ze voor haar deur nog overvallen werd. Ook onze tv-ploeg krijgt tijdens het filmen een yoghurt-potje naar het hoofd geslingerd door een anonieme bewoner, die zich verschuilt achter één van de talloze ramen.

Of bijkomende politiecontroles daar een einde aan kunnen maken? Zowel Youssef als David* vermoeden van niet. Zelf hopen ze dat er op termijn opnieuw een jeugdcentrum kan openen. In de tussentijd blijft het bang afwachten. "Gisteren zag ik nog hoe de ketting van een vrouw haar hals gerukt werd", zegt Youssef. "Gewoon op straat. Eerlijk? Volgens mij gaat het hier van kwaad naar erger."

*David is een schuilnaam.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Samenleving , Philippe Close , Modelwijk , sociale woningen , jeugdwerk

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni