De Brusselse Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie krijgt de bevoegdheid om een quarantaine op te leggen en reizigers te testen die terugkomen uit een rode zone. De beslissing is een aanpassing op een wet uit 2007 rond besmettelijke ziektes, en deed heel wat stof opwaaien in het parlement.
Ook Brussel kan quarantaine afdwingen bij terugkerende reizigers uit rode zone
De bepaling geldt voor mensen die uit 'rode zones' terugkeren, gebieden waar het coronavirus sterk aanwezig is. Indien zij de quarantaineregels niet respecteren en zich niet laten testen na terugkomst, en zij die de aanbevelingen van de gezondheidsinspectie aan hun laars lappen, riskeren daarbij een boete die kan oplopen tot 500 euro en een gevangenisstraf van 8 dagen tot 6 maand.
De wijziging verliep niet zonder problemen, en stond om 12 uur 's middags gepland op de dag voor het parlement in verlof gaat. Volgens verschillende oppositiepartijen (MR, cdH, PTB, N-VA en CD&V) had de moeilijke beslissing meer tijd nodig voor overleg en zou ze beter worden uitgesteld.
Parlementslid Vincent De Wolf (MR) probeerde in de commissie tevergeefs de aanpassing te koppelen aan een andere bepaling. Die moest zorgen voor een formele structuur tussen de Gezondheidsinspecteur (die maatregelen voorschrijft) en de burgemeesters de ervoor moeten zorgen dat de beslissing wordt uitgevoerd. Die structuur is sinds 2007 bepaald voor meer geïsoleerde gevallen van ernstige besmettingsziektes zoals meningitis en tuberculose.
Volgens parlementslid De Wolf, gedelegeerd burgemeester, kent de tekst geen duidelijke verdeelsleutel omtrent de verantwoordelijkheden tussen de Gezondheidsinspecteur en de burgemeester. De CDH en N-VA volgden hem daarin. Ook Céline Fremault van CDH onderstreepte dat de aanpassing juridisch zou moeten getoetst worden door de Raad van State.
Magali Plovie (Ecolo) gaf aan dat de meerderheid de rol van de Gezondheidspinspecteur en de burgemeester in geen enkele zin in twijfel trekt. Ze waarschuwt wel voor onnodige administratieve rompslomp en straffen wanneer reizigers uit de rode zones terugkeren.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , reisadvies , rode zones , besmettingshaarden coronavirus
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.