Opening migratiemuseum: ‘Heel bizar dat dit nog niet bestond'

HD
© BRUZZ
11/10/2019

Zaterdag gaan in Molenbeek de deuren open van het nieuwe MigratieMuseumMigration. Het museum van vzw Foyer zet een spotlicht op de diversiteit die Brussel rijk is: “Dit museum vertelt niet hét verhaal van migratie in Brussel, het eert de vele migranten die Brussel mee hebben gevormd.”

Antwerpen heeft de Red Star Line, Parijs het geschiedenis van de migratiemuseum, Rotterdam krijgt een Landverhuizersmuseum. Brussel kon en mocht dus niet langer achterblijven. Maar de benadering bij MigratieMuseumMigration is helemaal anders: “De kracht van dit project is dat het van onderuit is gegroeid,” vertelt projectmanager An Lombaerts, “Het verhaal van een stad moet geschreven worden door de mensen die er wonen.”

Het zaadje voor het MigratieMuseumMigration groeide uit frustratie, vertelt Bachir M’Rabet: “Ik werk al jaren als coördinator van het jeugdhuis bij vzw Foyer. In 2014 wilden we iets organiseren over 50 jaar migratie, en ik was echt gechoqueerd dat de jongeren helemaal niets wisten over wat de generaties voor hen hadden beleefd.”

"De collectie blijft bewegen. Zoals migratie niet af is, is het museum niet af.”

An Lombaerts (projectmanager MigratieMuseumMigration)

“Ze wisten niet dat hun ouders of grootouders deze stad mee hebben gebouwd: de metrotunnels gegraven, de stations gebouwd en nog veel meer! Het is belangrijk dat ze weten dat ze hier legitiem zijn. Maar we willen ook de oudere generaties aan het woord laten en zichtbaarder maken.”

MigratieMuseumMigration

Rijke verhalen

Lombaerts komt zelf van het Red Star Line Museum in Antwerpen, “ik heb geen migratie-achtergrond, ik kom niet van Brussel, dus ik heb mij in dit project meer opgesteld als een doorgeefluik.” Lombaerts en M’Rabet sloegen de handen in elkaar en begonnen met talloze mensen te interviewen.

“In bijna ieder interview zei iemand ‘mijn verhaal is niet zo interessant’, waarna vaak onze kin op de grond viel van verbazing,” zegt Lombaert. “Uit al die rijke verhalen hebben we er een paar gekozen die zeer representatief zijn, en die een centrale plaats gegeven in het museum.”

“Het museum moet leven”

Bachir M'Rabet (verantwoordelijk jeugdhuis vzw Foyer)

“Het museum moet leven,” benadrukt M’Rabet, “zo is er een gespreksmoment op de gelijkvloers nadat je het museum hebt doorlopen. Mensen kunnen reflecteren over wat ze hebben gezien of hun eigen ervaringen met migratie delen.” Lombaerts valt hem bij: “Ook de collectie blijft bewegen. We hebben twee lege vitrines waar we mensen vragen om bij te dragen. Zoals migratie niet af is, is het museum niet af.”

Kunst en geschiedenis

Het museum heeft nog veel meer te bieden: een artistiek luik met kunstwerken die ter plekke werden gemaakt, een uitgebreide tijdslijn van migratie in Brussel en zelfs een interactieve applicatie, die mensen meer leert over de verschillende demografische groepen in Brussel.

De opening zaterdag belooft ook een hele ervaring te worden. Er is animatie voor jong en oud voorzien, en zelfs een pizza-oven waar doorheen de dag verschillende soorten brood vanuit de hele wereld zal worden gebakken.

Het MigratieMuseumMigration opent zaterdag 12/10/2019 feestelijk de deuren om 14.00 uur. Vanaf dan is het museum telkens open van donderdag tot zaterdag tussen 10 en 17 uur. Op dinsdag en woensdag worden enkel groepen op afspraak aanvaard.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , vzw Foyer , MigratieMuseumMigration , migratiemuseum , An Lombaerts , Bachir M'Rabet

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni