Leman foyer BRUZZ ACTUA 1666

| vzw Foyer geeft onder meer workshops om fakenews te leren herkennen.

Vijftig jaar Foyer: 'We proberen jongeren uit hun bubbel te krijgen'

Danny Vileyn, Laurent Vermeersch
© BRUZZ
13/06/2019

Foyer is het levenswerk van Johan Leman en de vzw bestaat dit jaar een halve eeuw. Dat wordt gevierd.

Met Foyer speelde Leman een pioniersrol inzake integratie en inburgering. “Hier zit een uniek sociaal en cultureel patrimonium,” aldus Leman.

“Ik ken geen andere vereniging die sinds de jaren zestig continu basiswerk heeft verricht. We hebben de verschillende migratiebewegingen allemaal kunnen integreren in onze werking.” Leman denkt spontaan aan enkele successen. “Foyer heeft mee een minister gemaakt: Fadila Laanan is gegroeid in het verenigingsleven hier. Anderen zijn naar de Olympische Spelen gegaan, zijn ondernemer geworden. Dirk Van den Bulck, commissaris-generaal voor de vluchtelingen en staatlozen, heeft hier het vak geleerd. Toen ik hem heb aangeworven, had hij nog nooit een migrant gezien.”

Nederlandstalig onderwijs

Foyer speelde ook een rol in de wederopstanding van het Nederlandstalig onderwijs in Bussel. “Begin jaren tachtig zat het Nederlandstalig onderwijs op zijn gat en het scheelde niet veel of er waren scholen gesloten. Wij hebben toen als eerste migrantenkinderen binnengebracht in het Nederlandstalig onderwijs en dat genormaliseerd voor de Vlaamse opinie in Brussel.

We hebben daarvoor de prijs voor culturele uitstraling gekregen van André Monteyne (Vlaamsgezind politicus en opiniemaker, red.) en de toenmalige Nederlandse Cultuurcommissie.”

Toen de oorlog in Syrië heel wat jongeren naar het front lokte, probeerde Foyer de schade te beperken. “Wij hebben niemand van bij ons naar Syrië zien vertrekken, terwijl wij toch elk jaar ongeveer 10.000 mensen bereiken met onze diensten en activiteiten.” Desondanks kreeg de vzw de laatste jaren af te rekenen met politieke tegenstand.

"Het grootste affront dat ik heb meegemaakt was toen een jonge snaak van Ernst & Young hier kwam zeggen dat we geen sterk merk zijn"

Johan Leman, voorzitter Foyer

Johan Leman, voorzitter Foyer

“Op mijn leeftijd ben ik niet snel ontgoocheld, maar het heeft mij verwonderd met welk gemak politici kunnen zeggen dat we voorbijgestreefd zijn. Ik begrijp nog altijd niet goed waarom. Waarschijnlijk zijn we te onafhankelijk. Het grootste affront dat ik heb meegemaakt was toen een jonge snaak van Ernst & Young hier kwam zeggen dat we geen sterk merk zijn. Maar als het gaat over bruggen slaan naar gemeenschappen is Foyer dat absoluut wel, omdat we erin slagen het vertrouwen te winnen van al die groepen.”

Leman geeft het voorbeeld van een cricketclub voor Pakistanen. “In enkele maanden tijd hebben we vijftig inschrijvingen. Zodra het gelukt is, lijkt het makkelijk, maar waarom doet niemand dat dan? We hebben die ambitie en proberen nu hetzelfde met de Roma.”

Omgaan met sociale media

Daarnaast is het altijd zoeken naar nieuwe uitdagingen. “Sociale media zijn een belangrijke nieuwe realiteit. Dat hebben we nu opnieuw gezien met de overwinning van het Vlaams Belang, maar eerder ook al met de opkomst van het jihadisme. Dus helpen we jongeren omgaan met sociale media.

Het probleem is dat ze een groot wantrouwen hebben in de maatschappij en veel sneller geloven wat een vriend deelt. We proberen ze uit hun bubbel te krijgen.” De verjaardag van Foyer wordt gevierd met een feest in Kanal op 21-22 juni. In het najaar komt er ook een klein museum. “We werken aan een interactieve tentoonstelling waar mensen in twee uur tijd iets kunnen opsteken van het Brusselse multiculturalisme.”

Leek ook het het interview met voorzitter Johan Leman naar aanleiding van 50 jaar Foyer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Asiel en Migratie , vzw Foyer , Johan Leman

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni