Er is opnieuw een Afrikaanse student die onderweg was naar de UCLouvain tegengehouden en opgesloten. Een aantal actievoerders kwam woensdagochtend samen voor de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen in Schaarbeek, die in de namiddag besliste om de student vrij te laten.
Opgesloten Afrikaanse student wordt vrijgelaten
Verschillende actievoerders kwamen samen om Yves Yao Kouakou, de student uit Ivoorkust, te steunen. Ze deden dat met een protest voor de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. Die behandelde woensdag met spoed de zaak van de student uit 1997. Hij werd op 27 oktober op de luchthaven in Zaventem tegengehouden en verblijft nu in een gesloten centrum.
Inschrijving al deels betaald
Hij had op het moment van aanhouding een D-visum (voor kort verblijf) dat op 6 oktober was afgegeven en op 10 oktober in werking trad, 1.500 euro in contanten en een kredietkaart, en ook een brief van de UCLouvain waarin hem wordt meegedeeld dat hij zijn inschrijving vóór 30 september moet voltooien. Hij wist dat hij al te laat was voor het academiejaar, maar zegt dat hij zijn visum pas kreeg op 10 oktober en nog afscheid wilde nemen van vrienden en familie voor hij voor drie jaar naar België vertrok.
De agent van de luchthavenpolitie stelde zich vragen bij de timing van de student, alsook bij het feit dat de student nog geen huisvesting had. Yves Yao Kouakou antwoordde daarop dat hij een hotelreservering had voor de eerste dagen en daarna een permanentere vorm van huisvesting hoopte te vinden, via mensen die hij kent van een Ivoriaanse studentenorganisatie in Brussel.
Student opnieuw vrij
De UCLouvain bevestigt in het nieuwe Belgische Franstalige achtergrondmagazine L-Post dat de student een deel van zijn inschrijvingsgeld had betaald, gelijktijdig met zijn voorinschrijving. Zijn advocaat Annick Hendrickx bepleitte zijn zaak met grote spoed bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen, die oordeelde dat Yves Yao Kouakou zijn reis naar België mocht voortzetten.
De Dienst Vreemdelingenzaken bevestigt dat de administratie daarop een nieuw bevel tot uitzetting heeft uitgevaardigd, omdat "niet aan de vormvereisten was voldaan," aldus woordvoerder Geert Devulder aan BRUZZ. Hij doelt dan op de initiële redenen om de student tegen te houden. Intussen sprak de Raad voor Vreemdelingenzaken zich in spoed uit over de zaak. De student moet opnieuw vrijgelaten worden. Dat zal woensdag of donderdag gebeuren.
Het verhaal doet denken aan dat van Junior Masudi Wasso, die in september werd tegengehouden toen hij België binnenkwam om economie te gaan studeren aan de UCL. De zaak zorgde voor ophef aan Franstalige universiteiten.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Dienst Vreemdelingenzaken , Raad voor Vreemdelingenbetwistingen , migratie , studentenvisum , student , gesloten centrum