| Het opvangcentrum in de Veeweydestraat vangt vogels en andere wilde dieren op (archiefbeeld).

Opvangcentrum voor wilde dieren in Anderlecht zoekt geld

TDN
© BRUZZ
01/08/2018

Het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren in Anderlecht zoekt via een crowdfundingcampagne geld om nieuw materiaal aan te kopen. De voorbije jaren kwamen steeds meer dieren terecht in het instituut, maar de subsidies namen niet toe. "Onze kosten zijn 10 tot 15 keer hoger dan wat we krijgen."

Als u op straat of in uw tuin een geblesseerde vos of een gewonde uil aantreft, kan u daarvoor maar op een adres terecht in het hele Brusselse Gewest. In het opvangcentrum in Anderlecht wordt het wilde dier verzorgd en opnieuw vrijgelaten in de natuur.

Beperkte financiële steun

Steeds meer mensen maken zich zorgen over wilde dieren en dus wordt ook vaker een beroep gedaan op het opvangcentrum in de Veeweydestraat. Maar de financiële steun neemt niet evenredig toe. "Onze kosten zijn 10 keer hoger dan de subsidies die we krijgen", beaamt voorzitter Jean-François Buslain in La Capitale.

"Jaar na jaar neemt het aantal dieren dat we opvangen toe. In 2015 waren het er nog 1.800, vorig jaar al 2.500. En gezien onze intensere samenwerking met de brandweer zullen de aantallen alleen maar oplopen.

Anesthesietoestel

20180801_zorgcentrumWildeDieren_Anderlecht

| Deze wilde uil kreeg eerste zorgen toegediend in het zorgcentrum in Anderlecht.

Het revalidatiecentrum ontvangt subsidies van het Brussels Gewest en de gemeente Anderlecht. Ook adopties en giften leverden het instituut wat centen op, maar voldoende is het niet. Om een nieuw anesthesietoestel te kopen, heeft Buslain 2.300 euro nodig. Omdat het stil blijft bij minister Céline Fremault (CDH), lanceert hij daarom een crowdfundingcampagne.

Buslain zou namelijk ook graag verhuizen naar een grotere ruimte elders in Anderlecht. "Om grotere vogelkooien te kunnen plaatsen." Op dit moment is er één dierenarts vast in dienst in het centrum, tijdens de zomertijden komt daar een halftijdse bij. Voor het overige wordt het revalidatiehuis gedragen door een twintigtal vrijwilligers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , wilde dieren , vogels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni