perspective.brussels

| Op voorstel van minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) werd eind 2023 beslist om een terrein aan te kopen op de campus aan de Pleinlaan. Daar moet tegen 2029 een volwaardig opvangcentrum verrijzen voor wilde dieren in nood.

Nieuw opvangcentrum voor wilde dieren in 2029 klaar

JP
© BRUZZ
02/04/2025

Er komt een nieuw opvangcentrum voor wilde dieren op de universitaire campus aan de Pleinlaan in Elsene. Het centrum zal bijdragen aan het behoud van biodiversiteit en het dierenwelzijn in de stad, en wordt beheerd door het Koninklijk Belgisch Verbond voor de Bescherming van de Vogels.

Wie in Brussel woont, heeft het misschien al meegemaakt: een verdwaalde vleermuis in de tuin, een egel op het fietspad, of een vos op straat. “Hoewel het gebied sterk verstedelijkt is, leven er toch verrassend veel dieren,” klinkt het op het kabinet van minister van Leefmilieu, Alain Maron (Ecolo). “Door het verkeer, verlies van natuur en de druk van het klimaat hebben die het steeds moeilijker."

In het verleden waarschuwde het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren in Anderlecht - ook uitgebaat door Koninklijk Belgisch Verbond voor de Bescherming van de Vogels - al eens dat ze jaar na jaar meer wilde dieren opnemen. Ook dit jaar bleek nog dat twee keer zoveel vossen werden opgenomen in nog geen twee jaar tijd.

Nu wil het Brussels Gewest met een nieuwe faciliteit in die stijgende vraag voorzien. Op voorstel van minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) werd eind 2023 beslist om een terrein aan te kopen op de campus van de universiteiten. In 2029 moet daar een volwaardig nieuw opvangcentrum verrijzen voor wilde dieren in nood.

Het Koninklijk Belgisch Verbond voor de Bescherming van de Vogels (KBVBV) stelde zich kandidaat om het centrum uit te baten, en werd gekozen. De komende maanden werkt Leefmilieu Brussel samen met hen verder aan de plannen voor het opvangcentrum.

Oplevering in 2029

Het centrum heeft als doel om gewonde dieren op te vangen en te verzorgen, zodat ze kunnen herstellen en indien mogelijk terugkeren naar hun natuurlijke omgeving. Daarnaast wil het centrum expertise opbouwen rond hun noden en leefomstandigheden. Op die manier houdt het centrum ook toezicht op mogelijke ziektes bij wilde dieren, om tijdig te kunnen ingrijpen en grotere problemen te voorkomen.

De bouw begint in 2027, en het centrum zou klaar moeten zijn in 2029. “Onze stad kan en moet een toevluchtsoord zijn voor alle diersoorten die hier leven,” zegt minister Maron. “Dit centrum zal wilde dieren in nood de best mogelijke zorgen kunnen bieden, en tegelijk de Brusselaars bewust maken van de noodzaak om onze stedelijke fauna te beschermen.”

Wat met het centrum voor wilde dieren in Anderlecht?

Het is voorlopig niet duidelijk of het nieuwe centrum het bestaande centrum in Anderlecht zal vervangen. "Er is nog geen beslissing genomen over de toekomst van het Anderlechtse centrum," zegt Jean-François Buslain, directeur van het Koninklijk Belgisch Verbond voor de Bescherming van de Vogels aan BRUZZ.

"We hebben nog een paar jaar om dat uit te zoeken. Wat zeker is, is dat de faciliteiten in Anderlecht verouderd zijn en gerenoveerd moeten worden als we deze infrastructuur willen behouden. Maar het zou kunnen voortbestaan, en gewijd kunnen worden aan exotische dieren en tamme vogels zoals stadsduiven."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni