Bewoners van de Wielswijk, waar afgelopen weekend in de Orbanstraat drie jongemannen werden neergeschoten, reageren aangeslagen op de dodelijke schietpartij. Voor ex-schepen, opiniemaker en historicus Luckas Vander Taelen is het hoog tijd dat de drugsproblematiek in de buurt wordt aangepakt.
Op de plaats van het dodelijk schietincident legden enkele familieleden van de slachtoffers en buurtbewoners spontaan bloemen neer. Een 23-jarige man overleed ter plekke, twee anderen - onder wie een minderjarige - raakten gewond. De daders zouden het vuur geopend hebben met een kalasjnikov, al kan het Brussels Parket dat niet bevestigen.
Het voorval maakt indruk op de wijk, die geteisterd wordt door jongerenbendes die actief zijn in het drugsmilieu. "Het moest er ooit eens van komen", zegt een buurtbewoner. "Dit is een vrij arme wijk, maar 's avonds staat De Merodestraat wel vol peperdure wagens. Het wordt tijd dat de politie hier vaker controleert en de gemeente werk maakt van sociale cohesie in de buurt."
'Getto vol drugsproblemen'
Een enkeling betwist dat het om een afrekening in het drugsmilieu gaat. "Dit is echt een familiale wijk waarin iedereen elkaar kent. Volgens mij gaat het om een ruzie onder jongeren die uit de hand is gelopen", klinkt het bij een sociaal werker actief in le quartier Orban.
Historicus en voormalig schepen in Vorst Luckas Vander Taelen schreef tien jaar geleden al over de buurt, die hij destijds al omschreef als een getto waarin straffeloosheid regeert en het respect voor waarden en normen ver te zoeken is. "Ik hoop dat dit het signaal is voor de politiek om de drugsproblematiek serieus te nemen", zegt Vander Taelen, die een huis bezit op een halve kilometer van waar het incident plaatsvond.
Er is dringend een sterk signaal nodig, want de problemen in de buurt worden erger.
De burgemeester van Vorst erkent dat de wijk kreunt onder drugstrafiek. In dat kader werden in maart en september vorig jaar twee grote politieacties gehouden. "We voeren er ook regelmatig controles en de voorbije maanden werden verschillende verdachten opgepakt", zegt Stéphane Roberti (Ecolo).
Legaliseren van drugs
De gemeente beseft nu dat het nog meer inspanningen moet leveren om de Orbanwijk veilig te maken. "Er is dringend een sterk signaal nodig, want de problemen in de buurt worden erger. De komende dagen zullen we dan ook samenzitten met ouders, buurtwerkers, politie, handelaars en hopelijk ook de jongeren zelf om tot een actieplan te komen."
Roberti liet ook verstaan dat er een maatschappelijk debat rond het drugsbeleid moet komen en gooide zelfs een ballonnetje op voor het legaliseren van bepaalde drugs. "Nu gebeurt de illegale handel namelijk onder de rader, maar bij legalisering kan je beter controleren en de illegale trafiek buitenspel zetten", aldus Roberti.
Lees meer over: Vorst , Samenleving , Orbanwijk , schietpartij Vorst
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.