Sinds de escalatie van het Israëlisch-Palestijnse conflict werden in Berlijn en Parijs pro-Palestijnse betogingen aan banden gelegd om escalaties te vermijden. Voor burgemeester Philippe Close ligt een gelijkaardig verbod voorlopig niet op tafel. Zondag vindt aan het Schumanplein een grote bijeenkomst plaats waar de organisatie volgens eigen inschattingen ongeveer 10.000 manifestanten verwacht.
Organisatie pro-Palestijnse betoging verwacht 10.000 manifestanten
De manifestatie zondag zal beginnen om 14.00 uur voor het hoofdkwartier van de Europese Commissie en blijft geconcentreerd rond het Schumanplein. De actie wordt georganiseerd door een hele reeks organisaties zoals 11.11.11., Association belgo-palestinienne en Broederlijk Delen. De organisaties eisen onder meer dat de Europese Unie en België Israël er toe bewegen het beleg van Gaza stop te zetten en “bindende maatregelen nemen tegen Israël om een einde te maken aan de bezetting, kolonisatie en de apartheid die het Palestijnse volk treffen”.
Daarbij wordt nadrukkelijk opgeroepen om tijdens de betoging de orde te respecteren en vreedzaam te demonstreren. “Elke steun voor oorlogsmisdaden of aanvallen op burgers en elke uiting van antisemitisme of enige andere vorm van racisme zal leiden tot uitsluiting van de demonstratie.”
In Berlijn raakten woensdagavond nog een zestigtal politieagenten gewond tijdens een illegale pro-Palestijnse manifestatie die ontspoorde. Over dergelijk geweld tijdens de betoging aan het Schumanplein maakt Nadia Farkh van het organiserende Association belgo-palestinienne zich echter weinig zorgen. “De situatie in Berlijn was helemaal anders. Daar geldt een tijdelijk verbod om te manifesteren voor de Palestijnse zaak waardoor de situatie ongecontroleerd werd. Wij hebben toestemming van Stad Brussel, organiseren deze manifestatie met verschillende grote organisaties en hebben over de voorwaarden onderhandeld met de politie. Zo zullen er enkel Palestijnse vlaggen worden gedragen en geldt er een strikt verbod op bijvoorbeeld het verbranden van vlaggen.”
Kosmopolitisch
De politie van Brussel Hoofdstad – Elsene maakt zich voorlopig eveneens weinig zorgen en spreekt enkel van “een verhoogde waakzaamheid”. “Wij zullen aanwezig zijn, maar dat er 10.000 mensen op de betoging zullen afkomen, horen wij wel vaker. Het is nog afwachten wat de effectieve opkomst zal zijn.” Op Facebook staan zo'n 800 mensen op "aanwezig" bij het evenement en zijn er 1.200 "geïnteresseerden".
In een interview met de Franse nieuwszender BFMTV liet burgemeester Philippe Close (PS) dinsdag nog weten dat Brussel een andere aanpak hanteert dan Frankrijk voor de betogingen. “Brussel is de hoofdstad van Brussel en Europa en is ook een zeer kosmopolitische stad waar verschillende belangen spelen. Vorig jaar keurde ik 1079 manifestaties goed en daar komt geen waardeoordeel aan te pas, maar wordt simpelweg gekeken naar het goede beheer van de openbare ruimte. Per betoging wordt ingeschat wat het risico is, waarna de politie samenzit met de organisatoren om te zien wat mogelijk is.”
Eerder vonden al onder meer pro-Palestijnse betogingen plaats op het Bethlehemplein in Sint-Gillis en aan het Brusselse Koningsplein. Die verliepen rustig.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Manifestatie , conflict Israël-Palestina
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.