Parkeeragentschap krijgt 15 procent gemeentelijke parkeerinkomsten
Het Gewestelijk Parkeeragentschap werd wettelijk al opgericht begin januari 2009 maar kwam niet van de grond door getouwtrek tussen gemeenten, die traditioneel een eigen parkeerbeleid voeren, en het Gewest, dat de reglementering wil stroomlijnen. Vier ontwerpbesluiten zetten nu de lijnen uit.
Het Parkeeragentschap moet het toekomstige gewestelijk parkeerbeleidsplan uitvoeren en gemeenten helpen bij de opmaak van hun gemeentelijke parkeerplannen. Het agentschap zal ook een gewestelijke gegevensbank opmaken met alles over parkeren in de negentien gemeenten.
Gemeenten worden aandeelhouder
Elke Brusselse gemeenten kan voor 1 procent medeaandeelhouder worden van het agentschap en haar gemeentelijke parkeertaken geheel of gedeeltelijk aan het agentschap overdragen. "Zo kan het agentschap, in opdracht van de gemeente, het straatparkeren gaan controleren", zegt Grouwels in een persbericht. "Het agentschap moet, na aftrek van de gemaakte controlekosten, 85 procent van alle opbrengsten uit straatparkeren (opbrengsten van parkeerautomaten, van administratieve boetes, van de verkoop van parkeerkaarten, enz.) doorstorten aan de gemeente."
Het agentschap houdt dus 15 procent over. "Ook als een gemeente ervoor opteert het straatparkeren volledig zelf te blijven controleren, moet ze, na aftrek van de gemaakte kosten, 15 procent doorstorten aan het Agentschap. Die 15 procent wordt immers beschouwd als een compensatie voor het feit dat de Brusselse gemeenten ook parkeerinkomsten puren uit de gewestwegen die hun grondgebied doorkruisen."
Transitparkings
Naast inkomsten uit het straatparkeren krijgt het Parkeeragentschap ook inkomsten uit het beheer van de zes publieke parkings die geheel of gedeeltelijk eigendom zijn van het Brussels Gewest. "Deze parkings worden momenteel beheerd door een privépartner. De opvolging van en controle op de privépartners zullen in de toekomst gebeuren door het agentschap."
Met het budget kan het agentschap investeren in nieuwe (transit)parkings, een takeldienst organiseren enzovoort.
Bestuur: een derde Nederlandstaligen
Een ander uitvoeringsbesluit legt vast dat het Parkeeragentschap 22 personeelsleden krijgt. "Het gaat slechts gedeeltelijk om bijkomende aanwervingen", verduidelijkt Grouwels. "Acht personeelsleden worden immers overgeheveld vanuit de gewestadministratie."
De raad van bestuur van het agentschap zal uit vijftien leden bestaan. Tien zullen worden aangeduid door de Brusselse regering, vijf door de deelnemende gemeenten. Een derde van de bestuurders moet tot de Nederlandse taalgroep behoren, eveneens een derde moet van het minst vertegenwoordigde geslacht zijn.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.