De asielzoekers die momenteel verblijven in de toekomstige kantoren van het nationaal crisiscentrum blijven sceptisch over de tijdelijke oplossingen die de overheid hen aanbiedt. Donderdag kregen ze bezoek van enkele parlementsleden.
Asielzoekers blijven sceptisch na bezoek parlementsleden aan kraakpand
Sinds afgelopen weekend wordt het gebouw aan de Albert II-laan in de buurt van het station Brussel-Noord bezet door een zeventigtal mensen. Het gaat om asielzoekers voor wie voorlopig geen plaats is in het opvangnetwerk van Fedasil. De overheid wil hen in een ander tijdelijk onderkomen onderbrengen, maar dat weigeren ze, omdat ze een plaats willen in het Fedasil-netwerk. De Regie der Gebouwen, die eigenaar is van het gebouw, is intussen een ontruimingsprocedure gestart.
De vrijwilligers die de asielzoekers ondersteunen hebben parlementsleden uitgenodigd voor een bezoek. Een achttal van hen ging daar ook op in. Het gaat om Brussels parlementslid Els Rochette (One.Brussels-Vooruit), Vlaams Parlementslid voor Groen Stijn Bex, Kamerleden François De Smet (DéFI), Claire Hugon, Séverine de Laveleye (beiden Ecolo), Maria Vindevoghel en Nabil Boukili (PVDA) en Gladys Kazadi, die voor Les Engagés in het Brussels parlement zetelt.
'We slapen al maanden op straat'
De asielzoekers in het gebouw komen onder meer uit Palestina, Afghanistan, Jemen en Guinee. Elk van hen vroeg in België voor het eerst tijdelijke bescherming aan en heeft hier dus recht op opvang voor minstens de duur van het onderzoek, klonk het donderdag. Maar omdat Fedasil geen plaats heeft en voorrang geeft aan gezinnen met kinderen, belanden heel wat - voornamelijk jonge mannen - op straat.
"We leven hier als in een fort, één van de forten in België die ons beschermen tegen de kou en de regen en verhinderen dat we op straat moeten slapen", legde de 50-jarige Y. uit, die zijn familie in de Gazastrook achterliet om naar ons land te reizen. "We vragen onmiddellijk oplossingen, omdat we moe zijn. We slapen al maanden op straat zonder te weten waarheen te gaan", zei I., een jongeman uit Guinee.
François De Smet (Défi) benadrukte dat elke asielzoeker in het gebouw recht heeft op opvang. De parlementsleden van de meerderheid stelden dat de federale regering oplossingen heeft uitgewerkt om extra plaatsen bij Fedasil vrij te maken, maar dat dat tijd kost.
Lees meer over: Brussel , Sint-Joost-ten-Node , Samenleving , kraakpand Sint-Joost
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.