Deze week bleek dat ruim een vierde van de Brusselse flitspalen buiten dienst is. Parlementsleden uit oppositie en meerderheid reageerden vrijdag met ongeloof. Bevoegd staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) blijkt sinds de zomer op de hoogte van de situatie.
Parlementsleden kwaad over defecte flitspalen
Lees ook: 27 van de 95 Brusselse flitspalen defect
Vorige dinsdag las u hier al dat 27 van de 95 Brusselse flitspalen defect zijn.
Bevoegd staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) werd vrijdag ondervraagd over de kwestie in het parlement. Daar bleek onder meer dat ze afgelopen zomer al op de hoogte was van de situatie. Haar kabinet stelde dinsdag nog dat het probleem pas dit jaar aan het licht kwam naar aanleiding van een flitspaal op de Lambermontlaan, die al 10 jaar buiten dienst is.
Debaets maakt eerder al duidelijk dat er nu een plan is om de defecte palen te herstellen. Tegen augustus zal 90 procent van de palen opnieuw operationeel zijn, maar ook in de eerstvolgende maanden worden al veel palen hersteld, verduidelijkte ze in het parlement.
Reactie
Zowel parlementsleden van de meerderheid als de oppositie waren niet mals voor Debaets. Bruno De Lille (Groen) en Hannelore Goeman (SP-A) interpelleerden de minister over de trage gang van zaken. De Lille: "Ik ben gechoqueerd. In de pers liet het kabinet uitschijnen dat ze nog maar net op de hoogte waren, maar blijkt dat ze het al sinds augustus weet."
De Lille vindt dat Debaets haar bevoegdheid Verkeersveiligheid verkeerd invult. "De minister praat veel, is zeer gefocust op nieuwe dingen, maar heeft op geen enkel moment haar verantwoordelijkheid genomen en ingezet op een structureel beleid."
"Haar focus lag zogezegd op de berechting van overtreders, maar hoe kan je dat doen als de controlemechanismen niet werken?" vraagt De Lille zich af. Zowel in het parlement als aan onze redactie vertelde hij dat Brussel-Stad (waar De Lille en Debaets samen in de gemeenteraad zitten) geen enkele flitspaal werkte in maart 2019: "Hoe kan de gemeente dan een verkeersveiligheidsbeleid installeren?"
Het kabinet van Debaets weerlegt dat er geen enkele flitspaal werkt. Volgens cijfers van het kabinet waren er minstens 5 flitspalen - op de 11 - die werkten in Brussel-Stad tijdens het eerste trimester van dit jaar, naast 104 controles met mobiele radars van de politie en verplaatsbare niet-bemande camera's.
De politiezone Brussel hoofdstad-Elsene bevestigt de cijfers van het kabinet.
Traagheid
Volgens het kabinet van Debaets is de vertraging te wijten aan een nijpend personeelstekort bij Brussel Mobiliteit en problemen met de infrastructuur. Veel van de kapotte flitspalen werken met meetlussen in het wegdek, die defect zijn omwille van problemen met dat wegdek. Die herstellen vraagt wat tijd.
Volgens De Lille is het personeelstekort binnen Brussel Mobiliteit geen afdoende verklaring voor de problemen: "Er is veel expertise binnen Brussel Mobiliteit, ik begrijp niet waarom dit niet wordt ingezet om de impact van het beleid op te volgen, het is een kwestie van leven en dood. Het beleid van de staatssecretaris lijkt meer op nattevingerwerk."
Opvolging
Parlementslid Hannelore Goeman (SP-A) uit de meerderheid vroeg de minister om werk te maken van een vorm van centrale rapportering van de staat van de flitspalen.
De Lille gaat mee in die redenering: "Meten is weten, dat is essentieel voor een goed verkeersveiligheidsbeleid. Je kan niet elke straat vol zetten met camera’s maar je kan wel de impact van je acties opvolgen en het beleid daaraan aanpassen."
Lees meer over: Brussel , Samenleving , verkeerscontrole , flitscontrole , Brussel Mobiliteit , Bianca Debaets , Bruno De Lille
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.