Passief, passiever, passiefst in Jette
Het besluit om de twee passieve duplexen te bouwen dateert van 2005, dus nog voor het Brussels Gewest besliste dat alle nieuwe sociale woningen passief moesten zijn. "De huurdersbond wilde een oplossing voor de hoge verwarmingskosten," zegt Vincent Schrurs, technisch directeur van de Jetse Haard. "Sommige huurders betalen het minimumhuurbedrag van 198 euro en komen aan bijna evenveel huurlasten." Dus besloot de socialehuisvestingsmaatschappij om op het piepkleine terrein in de Joseph Loossensstraat een passiefgebouw neer te zetten. Het architectenbureau A2M ontwierp twee duplexen van 110 vierkante meter met vier slaapkamers elk. "In Brussel is er een groot tekort aan grote sociale woningen," zegt Schrurs.
De buitenmuren kregen een isolatielaag van 40 centimeter, de houten ramen een driedubbele beglazing en het gebouw werd luchtdicht gemaakt. Een gesofisticeerd ventilatiesysteem met een warmtewisselaar recupereert de warmte van de vervuilde lucht die naar buiten gaat en verwarmt indien nodig een beetje bij. De toekomstige bewoners hoeven het systeem zelf niet te bedienen. Dankzij verfijnde CO2- en temperatuursensoren wordt alles automatisch geregeld. Alleen de decoratieve houten zonwering moeten ze zelf voor de ramen schuiven als ze het in de zomer binnen frisser willen hebben.
De toiletten worden doorgespoeld met regenwater. Op het dak en ook op het dak van het gebouw ernaast staan twee soorten zonnepanelen. De thermische panelen produceren 65 procent van het warm water. De rest van de nodige energie wordt opgewekt door fotovoltaïsche panelen. "Die leveren alle energie nodig voor een normaal vijfpersoons-huishouden. Het gebouw is dus niet alleen passief, het heeft ook geen energiekosten en veroorzaakt niet de minste luchtvervuiling," legt Schrurs uit. "De huurders moeten alleen het drinkwater en de onderhoudskosten van de zonnepanelen en de ventilatie betalen."
De bouw van een passiefhuis is natuurlijk wel duurder. De twee duplexen hebben samen 650.000 euro gekost. "Maar de gewestelijke subsidies voor zo'n voorbeeldgebouw liggen ook hoger."
Lees meer over: Jette , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.