De vestiging van industriële bakkerij Lantmännen Unibake in Brussel moet nog steeds sluiten. De werknemers zullen er blijven staken. Voor de vestiging in Londerzeel zal de staking eindigen: de 23 bedreigde jobs kunnen toch blijven bestaan. Dat melden de christelijke en de socialistische vakbondssecretarissen Luc Debast en Sofie Van Buggenhout woensdag.
Personeel Lantmännen Unibake staakt verder
Woensdag stond een nieuwe vergadering gepland tussen directie en vakbonden bij Lantmännen Unibake, nadat vorige week woensdagavond een spontane staking was uitgebroken. Donderdag leverde een extra overleg niets op: de twee partijen gingen toen uiteen zonder akkoord. De werknemers bleven voortstaken tot woensdag.
De vergadering woensdag heeft wel een en ander in beweging gebracht, zo melden de twee vakbonden gezamenlijk. Initieel was de intentie om de vestiging in Brussel volledig te sluiten, met het verlies van alle 46 jobs tot gevolg. De site in Londerzeel zou gereorganiseerd worden, waardoor 23 jobs bedreigd waren.
Staking Londerzeel voorbij
Nu is er een akkoord om de vestiging in Londerzeel te behouden zoals die vandaag gestructureerd is. De vakbonden spreken van "een overwinning". "Er zijn 23 jobs gered. De directie heeft hun eigen beslissingen in perspectief gezet," stellen vakbondssecretarissen Debast en Van Buggenhout.
Over het sociaal plan voor de 46 bedreigde jobs in Brussel wordt nog verder onderhandeld. De staking loopt op die locatie daarom nog verder door. Donderdag worden de belangrijkste breekpunten voorgelegd aan de werknemers.
De vestigingen in Londerzeel en Brussel tellen samen zowat 230 werknemers. Een derde vestiging in België, in Moeskroen, ondervindt geen impact van de herstructurering.
De industriële bakkerijen van Lantmännen Unibake leveren brood en koffiekoeken aan onder andere supermarkten, restaurants, hotels, traiteurs en broodjeszaken.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Lantmännen Unibake