Het Jubelpark als parkeerplaats

Personeel Museum Kunst en Geschiedenis stelt slechte werkomstandigheden aan de kaak

MVDH
12/04/2023

Personeelsleden van het Museum Kunst en Geschiedenis aan het Jubelpark klagen in een brief hun slechte werkomstandigheden en behandeling aan. In december trokken ook medewerkers van het Koninklijke Musea voor Schone Kunsten al met gelijkaardige klachten aan de alarmbel.

In een brief aan Staatssecretaris voor wetenschapsbeleid Thomas Dermine (PS) klagen verschillende werknemers van het museum voor Kunst en Geschiedenis hun slechte werkomstandigheden aan. Een chaotische werking, tekorten in het personeelsbestand en een stroom van burn-outs en depressies onder de werknemers zouden zich hebben opgestapeld tot een gevoel van "algehele malaise". Dat berichtte de RTBF die de volledige waslijst aan klachten, gebundeld in een rapport van 28 pagina’s van de interne preventiedienst Empreva, kon inkijken.

Dermine reageerde woensdag in een persbericht dat “het welzijn van alle medewerkers van het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) voor hem voorop staat. Arnaud Vajda, voorzitter van de raad van bestuur van BELSPO, geniet mijn volledige steun bij de acties die moeten worden ondernomen om het welzijn van de werknemers te verzekeren.” Hij laat ook weten dat de benoeming van een volwaardige directie voor het museum tegen de zomer rond zou moeten zijn.

KMSKB

In december maakten personeelsleden van het Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (KMSKB) middels een open klachtenbrief ook al hun beklag over de slechte werkomstandigheden in het museum. Kop van jut was toen Michel Draguet die een autocratische bestuursstijl, pesterijen en wanbeheer werden verweten.

Preventiedienst Empreva startte een analyse, maar de resultaten daarvan worden pas in juni verwacht. Tegelijk wordt het mandaat van Draguet nu geëvalueerd en kan zijn mandaat mogelijk verlengd worden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni