Sinds enkele dagen staat er tussen de multiconfessionele begraafplaats en het reguliere kerkhof van Schaarbeek een omheining. Dat is niet naar de zin van de bezoekers van de multiconfessionele begraafplaats, die een petitie zijn gestart tegen het hek. Directeur Ludo Beckers steunt dat initiatief. “Het lijkt hier wel een concentratiekamp”, zegt hij aan BRUZZ.
In 2002 opende er binnen de begraafplaats van Schaarbeek een multiconfessionele variant. Van in het begin zijn beide begraafplaatsen van elkaar gescheiden, maar sinds januari is die opsplitsing met de komst van een hek nog wat versterkt. Voor heel wat bezoekers, alsook de directeur van het multiconfessionele gedeelte, is dat een brug te ver.
“Doordat we middenin het kerkhof van Schaarbeek liggen, geeft de omheining een benauwd gevoel. Het doet je denken aan Auschwitz en dat kunnen we niet langer tolereren. Het is niet de bedoeling om een vorm van apartheid te creëren tussen de doden”, klinkt Beckers fors.
‘Zonder ons akkoord’
Niet alleen vanuit ethisch oogpunt, ook op praktisch vlak brengt de afscheiding problemen met zich mee. “Het kerkhof is omsingeld door doodlopende straten en eenrichtingsverkeer. Dat leidt vaak tot verkeersopstoppingen, zeker nu er maar een ingang meer is. Bovendien moet er zo een pak meer gestapt worden, wat voor oude mensen niet altijd vanzelfsprekend is.”
Beckers wijst in La Capitale schepen van Bugerlijke Stand Bernard Guillaume (Libéraux Schaerbeekois) met de vinger. “We hebben verschillende vergaderingen gehad met Guillaume en hem altijd duidelijk gemaakt dat we geen voorstander zijn van een hek. Toch is hij doorgegaan met de installatie ervan, zonder ons akkoord.”
‘Veiligheid primeert’
Guillaume reageert op de beschuldigingen van Beckers door te zeggen dat het hek noodzakelijk is om de veiligheid te kunnen blijven garanderen. “In tegenstelling tot de reguliere begraafplaats dat al om 16 uur sluit, blijft het multiconfessionele gedeelte een stuk later open”, legt Guillaume uit.
“We kunnen het ons niet veroorloven om het reguliere deel onbewaakt achter te laten. De veiligheid van de graven en de bezoekers primeert hier.”
Intussen zijn een aantal inwoners van Schaarbeek gestart met een online petitie om de afbraak van het hek te vragen. Meer dan 1.000 mensen hebben zich al achter dit initiatief geschaard.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.