Bockstaelplein 2 c Saskia Vanderstichele

Picknick voor autovrij Bockstaelplein

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
16/09/2015

De Lakenaars voelen zich stiefmoederlijk behandeld door Brussel-Stad en nemen het heft steeds meer in eigen handen. “Als we het zelf niet doen, zal het tij hier niet keren,” zo klinkt het. Zaterdag is er een protestpicknick op het Bockstaelplein. De eis? Een gezellig, autovrij gemeenteplein.

D e afgelopen maanden waren er al Au bord de l’eau aan het Monument voor de Arbeid, het BookSwapSalon aan het oude stationnetje van Laken en Resto Vliebergh op het Fransmanpleintje. Allemaal buurtinitiatieven om Laken leefbaarder en aantrekkelijker te maken.

Want Laken kampt met een niet al te best imago: saai, ver van het centrum en deels verpauperd. Dit negatieve beeld frustreert Régine Feltkamp, die al enkele jaren in de omgeving van Bockstael woont. “Laken is groen, rustig, heerlijk eenvoudig en volks. En er zijn pareltjes zoals de koffiebranderij Van Dael in de Marie-Christinastraat en de tuin van Albert Street.”

“Probleem is dat er te weinig geleefd wordt in Laken. Mensen gaan voor hun sociaal leven naar het centrum of naar Jette. Laken is groot en versnipperd. De mensen van Noord-Laken dalen niet af tot Bockstael, ze gaan nog eerder naar Wemmel. Ze zijn bang om naar hier te komen. Dat heeft te maken met de groeiende kloof tussen arm en rijk.”

We zitten voor het gesprek in La Perle, een bruin volkscafé met terrasje aan het Bockstaelplein. Ondanks het middaguur en het mooie weer zijn er amper klanten. Feltkamp is in het gezelschap van Serge Malaisse, die ook in de buurt woont. Beiden begonnen enige tijd geleden, los van elkaar, een Facebookpagina om het gemeenschapsleven in Laken een boost te geven en te tonen dat er wel degelijk wat gebeurt. Malaisse kondigt op zijn pagina, In Laeken, alle evenementen in de buurt aan, terwijl Feltkamp met Laken lives focust op nieuws en nieuwtjes, zoals de overlast van vliegtuigen en de op til zijnde heropening van het zwembad in de Kerkeveldstraat. En dan is er nog La(e)ken +. Die Facebookgroep werd opgericht door Patricia Fridrich en is bedoeld om de discussie tussen Lakenaars op gang te brengen. De drie initiatiefnemers werken inmiddels nauw samen en begonnen ook met Laken Meets, een maandelijkse borrel voor Lakenaars die hun buurtbewoners beter willen leren kennen.

“We hadden alle drie het gevoel dat we iets moesten ondernemen om wat meer vaart in Laken te brengen,” zegt Malaisse. “Je hebt hier een heleboel actieve verenigingen, zoals Picol en Laeken Découverte, en ook het wijkcontract Bockstael doet veel. Maar het Brusselse gemeentebestuur onderneemt weinig in Laken. Dus moeten de verenigingen en burgers het zelf doen. Anders zal het tij hier niet keren.”

“Laken krijgt als aanhangsel van Brussel-Stad onvoldoende aandacht. Het lijkt alsof ze ons alleen bij de verkiezingen weten te vinden,” vult Feltkamp aan. “Vergelijk het met andere gemeenten, Jette bijvoorbeeld. Jette had vroeger ook een saaie reputatie. Maar het Jetse gemeentebestuur heeft geïnvesteerd, met name in het centrum. Het Mercierplein is een fijne plek geworden.”

Dat is precies wat Laken mist: een leuk centrum, zegt Malaisse. “Bockstael zou de centrale plek moeten zijn. Maar wat heb je hier? Een parking.” Het Bockstaelplein, dat grenst aan het gerenoveerde oude gemeentehuis van Laken, is inderdaad een grauwgrijze kasseienvlakte vol geparkeerde auto’s. Langs alle kanten rijden er auto’s omheen en ook bussen en trams krijgen ruim baan. Voor voetgangers en fietsers is het een kluwen. En de lelijke Brico aan de overzijde maakt het er niet gezelliger op.

Tien jaar geleden werd het plein helemaal heraangelegd, met verse kasseien en een nieuwe bus- en tramstrook. Aangenamer werd het echter niet want het bleef een parking, zonder één spoortje van groen: bomen konden niet vanwege de onderliggende metro- en treintunnels. Plantenbakken mochten niet vanwege de wekelijkse markt en de frequente kermissen op het plein.

Heel klein budget
Nu wordt het Bockstaelplein opnieuw onder handen genomen in het kader van het wijkcontract. Malaisse: “Er zijn participatieve ateliers geweest. De mensen hebben daar duidelijk te kennen gegeven dat ze geen autoplein meer willen. Nu horen we dat de auto’s toch op het plein blijven. En dat er maar een heel klein budget is voor de herinrichting. Uiteindelijk wordt er dus geen rekening met ons gehouden.”

Daarom is er zaterdag een protestpicknick, een initiatief waar ook heel wat andere Lakenaars aan meewerken. “Luister naar ons, is de boodschap,” zegt Malaisse. “We willen een echt gemeenteplein zonder auto’s. Er zijn heus alternatieven te vinden, de parking van de Brico bijvoorbeeld. Op Flagey en op het Sint-Gillisvoorplein is het ook gelukt om de auto’s weg te krijgen. En kijk hoe die plekken ervan opgeknapt zijn. We willen ook meer groen, in bakken of desnoods een soort groendak.”

De bewoners hebben nog meer wensen: een muziekkiosk, banken, een zandbak en speeltuintje voor de kinderen. Kortom, het moet een plein worden waar de mensen graag naartoe komen.

Een aangenaam plein zou meteen ook meer volk naar La Perle lokken, zegt Feltkamp. “Want dit café zou een topper kunnen zijn, vergelijkbaar met l’Union in Sint-Gillis. Dat hier nu weinig volk zit, is logisch. Je kijkt uit op auto’s, niet op een fijn plein.”

Pic Nic Bockstael: zaterdag 19/9 vanaf 15u (na de markt), Facebook Pik Nic Bockstael

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni