Rond het Biestebroekdok mogen 4.000 woningen gebouwd worden. Daarnaast kan een deel economische en havenactiviteit blijven bestaan. Zo staat in het Bijzonder Bestemmingsplan (BBP) voor de wijk dat donderdagavond wordt goedgekeurd door de Anderlechtse gemeenteraad.
Lees ook: Biestebroek begeerde bruid
De herontwikkeling van de gronden rond het Biestebroekdok is het grootste stedenbouwkundig project in de gemeente Anderlecht sinds 100 jaar. Een zone van maar liefst 47 hectare moet de komende jaren evolueren van een industriezone naar een compleet nieuwe en gemengde stadswijk.
Woningen zullen daarbij de boventoon voeren, want het BBP voorziet plaats voor 400.000 vierkante meter, goed voor zowat 4.000 woningen. Het aantal bewoners in de wijk zou zo groeien tot 11.500. Net buiten de perimeter van het bestemmingsplan staan overigens nog andere projecten op stapel die de bevolkingsteller van de gemeente nog verder zullen aandikken. Volgens de gemeente en het studiebureau zullen de meeste nieuwe woningen bestemd zijn voor de middenklasse.
Naast nieuwe appartementen moet er ook een nieuw parkje komen ter hoogte van de Paul Marchantbrug. Verder staan ook een basisschool en een middelbare school in de plannen. "Het is voor ons heel belangrijk dat de nieuwe bewoners geen kilometers moeten rijden voor een school, dus laten we die snel bouwen", zei burgemeester Eric Tomas (PS) bij de voorstelling van het plan.
Jobs
De nieuwe stadswijk aan de kanaaloevers blijft daarnaast ook een economische roeping behouden. Een deel van de kaaien blijft dan ook voorbehouden voor aanmerende kanaalboten en op verschillende plaatsen blijft ook plaats voor andere economische activiteiten. Die moeten op termijn ook 3.000 extra jobs opleveren.
De uitdaging zal erin bestaan om ervoor te zorgen dat de bedrijvigheid geen overlast veroorzaakt voor de toekomstige bewoners. Zo is het de bedoeling dat alle productieve activiteiten in overdekte ruimtes gebeuren, en niet langer in openlucht zoals vandaag. Ook zal de opslag van brandstoffen moeten verdwijnen omdat die niet compatibel is met woningen.
Kanaalplan
"Het BBP sluit volledig aan bij het Kanaalplan dat verschillende functies zoals wonen en werken wil combineren", aldus schepen van Stedenbouw Gaetan Van Goidsenhoven (MR). "Dit zal een van de eerste concrete realisaties van het Kanaalplan zijn en moet een laboratorium en een voorbeeld worden voor de stad van de 21ste eeuw."
Verschillende grote bouwgroepen hebben de voorbije jaren al gronden verworven in de buurt met het oog op de toelating van woningbouw. De bouw van een eerste project van Atenor langs de Industrielaan moet eerstdaags al van start gaan. Voor andere concrete projecten zijn de vergunningsdossiers in voorbereiding of voorwerp van onderhandeling met de overheden. Het BBP zelf kan nog wijzigingen ondergaan in functie van de opmerkingen die verzameld worden tijdens het openbaar onderzoek dat zal plaatsvinden na de zomervakantie.
Lees meer over: Anderlecht , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.