Niet-essentiële reizen naar het buitenland worden verboden tot 1 maart. Dat heeft het Overlegcomité vrijdagmiddag beslist. Bovendien wordt de quarantaine periode opgetrokken van zeven naar tien dagen. "We moeten dammen opbouwen om deze nieuwe stammen en een derde lockdown te vermijden," aldus premier Alexander De Croo (Open VLD).
Plezierreizen naar het buitenland verboden en quarantaine van 10 dagen
Die eerste dam zijn volgens De Croo de bestaande maatregelen, die moeten gerespecteerd worden. Daar verwijst hij naar afstand houden, telewerken en de andere bestaande maatregelen.
Tweede dam: niet-essentiële reizen verboden
Het verbod zou in de loop van volgende week ingaan, mogelijk op 27 januari. Voor reizen om professionele, humanitaire of gezinsredenen komt er wel een uitzondering. Premier Alexander De Croo, maar ook onder meer Vlaams minister-president Jan Jambon, maakten eerder al duidelijk dat er mogelijk een verbod op plezierreizen naar het buitenland zat aan te komen, zeker met het oog op de krokusvakantie. De regeringen willen zo de verdere verspreiding van buitenlandse coronavarianten zoals de Britse zoveel mogelijk inperken.
"We bouwen geen muur rond ons land, maar we merken dat mensen die reizen vaak meer varianten hebben," aldus De Croo. Mensen die reizen uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika moeten tien dagen in quarantaine met een negatieve test op de eerste en de zevende dag.
Dwingende gezinsredenen maakt reizen gerechtvaardigd om een echtgenoot of partner in het buitenland op te zoeken, bij co-ouderschap, voor een begrafenis of een huwelijk van een familielid in de tweede graad. Volgens De Standaard wordt onder humanitaire redenen verstaan: een studie of stage, een medische behandeling en zorg of bijstand van een ouder of een persoon met een beperking.
Verklaring op eer
De controle van die maatregelen zal gebeuren op basis van een 'verklaring op eer' volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Ook zal de burger bewijsstukken bij de hand moeten hebben zoals bijvoorbeeld een rouwbrief. Er zullen volgens De Croo wel grenscontroles zijn, maar hij rekent vooral op het begrip van de burgers dat reizen niet langer zomaar mogelijk is.
De reissector in ons land heeft begrip voor de beslissing van het Overlegcomité om niet-essentiële reizen te verbieden tot 1 maart. "We rekenden toch al niet meer op de krokusvakantie, maar het is goed dat de regering een concrete datum heeft genoemd", aldus Pierre Fivet, woordvoerder van de Belgische Vereniging van Reisorganisatoren (ABTO). De sector is wel tevreden dat de regering 30 miljoen euro vrijmaakt voor een tijdelijke loonkostensubsidie.
Perspectieven voor contactberoepen
Kappers mogen misschien vanaf 13 februari de deuren weer open mogen doen. Een definitieve beslissing daarover zal op 5 februari worden genomen op basis van de cijfers op dat moment. "Dat zal onder strengere veiligheidsmaatregelen zijn."
"Deze strenge maatregelen nemen we ook voor de hard geraakte sectoren zoals de horeca, de cultuursector etcetera, zodat ook zij een zicht op heropening hebben," aldus De Croo. De steunmaatregelen worden verlengd.
Een hart onder de riem voor jongeren
"We weten dat jullie uitzonderlijk veel moeite doen," richt De Croo zich tot jongeren, "we hebben jullie nodig om dit te doen, om uiteindelijk dit virus te verslaan". De Croo roept jongeren op om elkaar online, of veilig in de buitenlucht op te zoeken, om hun hart te luchten.
'Testen, isoleren en vaccineren'
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) blijft hameren op een uitgebreide teststrategie. Bovendien wordt de quarantaine periode opgetrokken van zeven naar tien dagen omdat volgens Vandenbroucke de nieuwe stammen ook potentieel langer besmettelijk blijven.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , verbod niet-essentiële reizen , coronamaatregelen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.