‘Politie moet 24 uur per dag patrouilleren in prostitutiebuurt’

JP
© BRUZZ
06/06/2018
Updated: 06/06/2018 15.08u

De politie moet dag en nacht patrouilleren in de prostitutiebuurt aan het Noordstation. Dat zeggen belangenorganisaties voor sekswerkers in Brussel nadat er dinsdag een jonge Nigeriaanse vrouw is vermoord. De afgelopen maanden maakten drank- en drugsgebruikers de prostitutiebuurt volgens hen onveiliger. “Ik vraag me af of de politie hier zelf nog wel durft te komen.”

De gordijnen bleven overal in de wijk gesloten, nadat op dinsdagochtend het lichaam van een vermoorde sekswerker werd gevonden. 150 sekswerkers legden het werk neer uit solidariteit met de 23-jarige Nigeriaanse die het leven liet in de Linnéstraat, nadat ze met een groot aantal messteken werd neergestoken. Ze overleefde de aanval niet. Over de exacte omstandigheden van de moord is voorlopig niet veel geweten, al heerst het vermoeden dat de dader een ontevreden klant was.

Er moet dringend iets veranderen om de wijk veiliger te maken. Dat zegt maatschappelijk werker Caroline Larock bij Espace P, een organisatie die zich inzet voor de prostituees in Brussel. “De laatste maanden is de sfeer in de Noordwijk verslechterd. Er is veel drugshandel, en ook overdag zijn er veel drank- en drugsgebruikers op straat. Ik vraag me af of de politie zelf niet bang is. Er is wel een commissariaat, maar de agenten komen nauwelijks naar buiten.”

Raamprostitutie in Brussel

| Raamprostitutie in Brussel.

Zeker voor ongedocumenteerde sekswerkers, die zelf het liefst onzichtbaar blijven en niet altijd de politie zullen bellen in geval van nood, is het belangrijk dat tenminste de straat een veilige omgeving is. “Bij IJzer zijn er een tijd lang vierentwintig uur per dag patrouilles op pad gestuurd. Dat zou in de Noordwijk ook goed zijn, om de overlast te verminderen en bij wijze van sociale controle tegen alcohol- en drugsgebruik,” zegt Larock.

Niet gehoord door politie

Hoewel de politie er dinsdag snel bij was, is dat volgens Larock niet altijd het geval. Als buitenlandse sekswerkers er wél voor kiezen om de politie te bellen, komen agenten pas laat of helemaal niet opdagen. Dat bevestigt ook Maxime Maes van Utsopi, de vakbond voor sekswerkers. “De Nigeriaanse meisjes vertellen ons dat ze niet altijd gehoord worden door de politie. Als ze bellen, zeggen agenten dat ze hen niet verstaan vanwege hun accent.”

Een woordvoerder van de politie reageerde woensdag op die aantijging aan de RTBF. De politie heeft het vaak druk ’s avonds en kan daarom niet altijd direct komen. “Ik begrijp dat de politie zich moet houden aan de procedure, maar als die niet werkt, dan moet de procedure veranderen," reageert Maes. "Er is een commissariaat in de Noordwijk. Dan zouden de agenten er toch snel kunnen zijn?”

Ook Utsopi is van plan om nog verdere acties te ondernemen. "In mei is er ook een sekswerker vermoord. We kunnen niet wachten en het risico lopen dat er nog meer mensen volgen.” De belangenorganisatie wil daarom gesprekken aangaan met de federale en lokale politie. Ook Espace P zit donderdag samen met de politie en sekswerkers uit de Noordwijk om afspraken te maken om de buurt veiliger te maken.

Mensenhandel

Het is niet de eerste keer dat een Nigeriaanse sekswerker het slachtoffer werd van agressie. Sarah Dehovre, directrice van Pag-asa, een in Brussel gevestigd centrum voor de opvang en begeleiding van slachtoffers van mensenhandel, herinnert aan de Nigeriaanse vrouw die in februari in het ziekenhuis belandde na een gewelddadige aanval. "We stellen ons in beide gevallen de vraag of de vrouwen zijn aangevallen door een klant of door hun pooier. En in het laatste geval: of dit dan om een geval van mensenhandel ging of niet."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , prostitutie , sekswerk , Utsopi , Espace P

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni