De politie registreerde vorig jaar 3.796 gevallen van intrafamiliaal geweld binnen het koppel in het Brussels gewest. Dat is het hoogste cijfer van de afgelopen vijf jaar.
Politie noteert meer geweld binnen Brusselse koppels
Deze maandag is de Internationale Dag voor Uitbanning van het Geweld tegen Vrouwen, met tal van acties, ook overal in Brussel. Zondag betoogden ook 10.000 mensen in Brussel tegen datzelfde geweld.
Een blik op de recenste politiestatistieken leert alvast dat er steeds meer aangiften zijn van geweld binnen het koppel. In 2018 noteerde de politie in het gewest 3.796 gevallen. Het gaat daarbij meestal om fysiek geweld (2.497 keer), psychisch geweld (1.174) , economisch geweld (104) en seksueel geweld (21). Vrouwen zijn traditioneel beduidend vaker slachtoffer van het fenomeen dan mannen.
Dat cijfer is het hoogste van de afgelopen vijf jaar. In 2017 waren er bijvoorbeeld ‘maar’ 3.615 gevallen en een jaar eerder was het cijfer ongeveer even hoog. De jaren daarvoor schommelde het aantal meldingen rond 3.700.
"Meer registraties betekent niet noodzakelijk meer feiten. Campagnes kunnen het taboe op een klacht verkleinen"
Tip van de ijsberg
De cijfers geven maar een fractie weer van de werkelijke omvang van het fenomeen. Bijna 80 procent van de gevallen van partnergeweld wordt immers niet aangegeven. Als het over seksueel geweld gaat, stijgt dat aandeel zelfs tot 90 procent.
De Brusselse trend loopt niet gelijk met de nationale. In heel België was 2014 het jaar met de meeste gevallen van geweld binnen het koppel, gevolgd door 2013.
De lichte stijging van de afgelopen jaren betekent niet noodzakelijk dat er meer geweld is. “Het gaat om de geregistreerde gevallen,” legt Bieke Purnelle van het kenniscentrum voor gender en feminisme Rosa uit. “Campagnes kunnen ervoor zorgen dat de taboes op een klacht bij de politie minder groot worden.”
Uit onderzoek van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen bleek eerder al dat 12 procent van de Belgen in het jaar voor het onderzoek een daad van geweld onderging van zijn of haar haar partner. De slachtoffers waren vooral vrouwen.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , geweld tegen vrouwen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.