Ook de politie evalueert het Zorgcentrum na Seksueel Geweld positief. “Dit model helpt ons de juiste dingen te doen,” zeg Olivier Slosse, commissaris van de zone Brussel Hoofdstad Elsene. "Slachtoffers worden nu niet meer behandeld als bronnen van informatie, maar als mensen die met vragen zitten, en schuldgevoelens hebben."
Politie positief over Zorgcentrum na Seksueel Geweld
“Velen voelden zelf al aan dat aangiftes van verkrachtingen niet verliepen zoals het zou moeten. Het centrum stelt agenten in staat hun werk te doen zoals ze dat altijd al wilden. Slachtoffers worden nu niet meer behandeld als bronnen van informatie, maar als mensen die met vragen zitten, en schuldgevoelens hebben. De politie kan op een zorgzamere manier haar werk doen.”
Op dit moment zijn er in zijn zone twintig agenten opgeleid om een dergelijk verhoor af te nemen. “Die gespecialiseerde medewerkers kunnen worden opgeroepen om naar het centrum te komen. Maar ze doen dat werk boven op hun gewone taken. Op termijn is een structurele inbedding nodig,” zegt Slosse.
Gemiddeld doen jaarlijks tussen de achthonderd en de duizend mensen aangifte van verkrachting in het Brussels Gewest. “De schatting is dat het werkelijke cijfer veel hoger ligt,” zegt Slosse.
Mogelijk zal, met deze gespecialiseerde hulpverlening, het aantal aangiftes van verkrachting nog stijgen. Op het moment van schrijven hebben de drie projecten samen al zevenhonderd mensen ondersteund. In de andere politiezones gebeuren de aangiftes nog op de ouderwetse manier. “Ook zij zijn vragende partij om deel uit te maken van de nieuwe methode,” sluit Slosse af.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , seksueel geweld , seksueel misbruik , verkrachting , zorgcentrum
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.