Politiebewaking voor Joods Museum

SDS
© brusselnieuws.be
03/06/2014

Nog zeker tot de geplande renovatie van het Joods Museum in de Miniemenstraat, blijft het gebouw permanent bewaakt worden door de politie. De slachtoffers van de moordpartij op 24 mei zullen herdacht worden met twee plaquettes.

Sinds de dodelijke schietpartij houden twee agenten de wacht aan de deur van het Joods Museum en het is de bedoeling dat die ook na de opening op post blijven. Daarnaast komen er mogelijk ook twee agenten aan de achteringang aan de Samaritanessestraat, maar dat is nog niet zeker.

"We willen aan bezoekers en werknemers duidelijk maken dat de plaats veilig is", zegt woordvoerster Chouna Lomponda. "Dat is iets wat we niet eerder hebben overwogen, maar nu kunnen we niet anders."

Voor de aanslag had het museum qua beveiliging enkel bewakingscamera’s en een glazen toegangsdeur die door de receptionist met een knop kon worden geopend. Die deur werd door de moordenaar met een paar kogelschoten verbrijzeld.

'Belgisch patrimonium'
De lichte bewaking was een bewuste beslissing van de raad van bestuur van het Joods Museum. “Wij zijn een culturele instelling, geen Joodse school of synagoge. Wij zijn Belgisch patrimonium”, zegt Lomponda. “De vermoorde bezoekers waren buitenlanders, maar de meeste van onze bezoekers zijn Belgen. Mensen met allerlei achtergronden. Wij ontvangen hen allemaal, dus we dachten niet dat het nodig zou zijn om ons tegen hen te beschermen.”

Financiële overwegingen speelden ook een rol. “Wij krijgen subsidies van de Franse Gemeenschap en van de Cocof, maar wij zijn een vzw. We moeten keuzes maken. Nu is de situatie uiteraard anders.” Lomponda benadrukt wel dat het museum nooit bedreigingen ontving.

Renovatie
De politiebewaking blijft in elk geval op post tot het museum begin 2015 sluit voor de reeds langer geplande renovatie die twee jaar zou duren. Er komt onder meer een amfitheater in het museum voor presentaties en evenementen. Het bestuur denkt samen met de architecten na over eventuele bijkomende veiligheidsmaatregelen.

Daarnaast voorziet het museum ook twee herdenkingsplaquettes voor de slachtoffers van de aanslag op zaterdag 24 mei. “Wij willen geen memoriaal worden, maar we willen de slachtoffers van deze afschuwelijke misdaad wel gedenken”, zegt Lomponda. Waar de plaquettes komen te hangen kan ze nog niet zeggen. “Maar het zal wel dicht bij de plaats zijn waar de slachtoffers zijn gevallen.”

Het Joods Museum blijft ondertussen gesloten tot een reconstructie van de aanslag er heeft plaatsgevonden. “Daarvoor wachten we op de uitlevering van de verdachte”, aldus nog Lomponda.

Aanslag Joods Museum

Op zaterdag 24 mei 2014 kwamen vier mensen om het leven toen een man het Joods Museum binnenstapte en begon te schieten. Een week na de aanslag werd in Marseille een eerste verdachte, Mehdi Nemmouche, opgepakt.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Aanslag Joods Museum

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni