Politieprotest: 'Rotte appels moeten eruit, maar wij hebben genoeg van politiebashing'

KVDP
© BRUZZ
19/06/2020

Enkele honderden agenten hebben vanmiddag geprotesteerd voor het Justitiepaleis. De agenten gooiden hun handboeien, net als in Frankrijk, op de grond en applaudisseerden voor hun collega's. "Wij hebben genoeg van de politiebashing", klonk het. "De stigmatisering van de politie moet stoppen."

Onder een gigantische mediabelangstelling verzamelen politieagenten om 12 uur op het Poelaertplein, voor het Justitiepaleis. De oproep voor het protest kwam er op de Facebookgroep van de Police Unifying Movement, om het ongenoegen over de "anti-copcampagne" te uiten.

Enkele honderden agenten uit verschillende politiezones en eenheden stellen zich op in een dubbele rij, en gooien hun handboeien op de grond, gevolgd door een overweldigend applaus.

Aanvankelijk wil niemand met de pers praten, maar een agent van de politiezone Noord neemt uiteindelijk toch het woord. "Wij zijn het beu, beu, beu. Wat we ook doen of zeggen, het is nooit goed", vertelt commissaris De Clercq. "Hoeveel agenten zijn er in België veroordeeld voor racisme? Of voor geweld? Dat zal een heel kleine minderheid zijn. Dus men moet stoppen met zeggen dat alle politieagenten racistisch, fascistisch of homofoob zijn."

"Niet alle agenten zijn monsters. Er zijn rotte appels, net zoals elders in de samenleving, en die moeten eruit", vervolgt de politiecommissaris. "Als vertegenwoordigers van de staat moeten we uiterst voorbeeldig zijn, beseffen we. Maar de politiebashing moet stoppen. We mogen niet alle politieagenten stigmatiseren."

'Aanvallen in media'

Er heerst een algemeen vijandig klimaat tegenover de politie, klinkt het op het Poelaertplein. "Het is heel moeilijk om hier als agent mee om te gaan", getuigt de Brusselse agente Caroline Gonçalves. "Dit is een hard beroep en als je het met hart en ziel doet, is het moeilijk om met de aanvallen vanuit de media om te gaan."

De agente verwijst naar beelden van politie-interventies die door media gepubliceerd werden. "Mensen halen een beeld uit de context en interpreteren het, zonder de werkelijkheid te kennen", vervolgt Gonçalves. "Ik zeg niet dat politiegeweld niet bestaat - politiegeweld is onaanvaardbaar en moet bestraft worden - maar de veralgemeningen moeten stoppen."

Tegensignaal

Ook Schaarbeeks politieagent Eric Van Grootel protesteert mee, uit solidariteit met zijn collega's. "Uit steun voor de collega's wier acties voortdurend in twijfel worden getrokken, op een vaak tendentieuze manier", verklaart de politieman. "We moeten een tegensignaal geven om te kunnen blijven functioneren."

Net als andere agenten wijst hij naar beelden van politie-interventies. "Het is erg wanneer zij herkenbaar gefilmd worden en voor de leeuwen worden gegooid op sociale media", aldus Van Grootel. "Die mensen hebben ook kinderen die ze de volgende dag naar school moeten brengen en dat heeft gevolgen. Op dat vlak zijn de traditionele media tenminste correct door gezichten te blurren."

Voor Van Grootel is transparantie een deel van de oplossing. "En onze politie schrijft zich daar volledig in, door verantwoording af te leggen voor elke actie", gaat hij verder. "Maar het in vraag stellen op het terrein terwijl we bezig zijn, dat is gevaarlijk."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , politie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni