In de wijk rond het Noordstation heeft de politie vandaag een eerste operatie tegen straatintimidatie gelanceerd. Drie agenten in burger trokken de straat op om daders op heterdaad te betrappen. PV's werden er niet uitgedeeld, waarschuwingen wel. "Iedere persoon – en zeker vrouwen – moet zich rustig en veilig kunnen verplaatsen in de openbare ruimte."
Politiezone Brussel Noord zet voor het eerst agenten in burger in tegen straatintimidatie
Vorig jaar kondigde de politiezone Brussel Noord aan dat ze haar leden een opleiding over straatintimidatie zou aanbieden. Volgens de politie is de wet rond straatintimidatie nog te weinig gekend. Het begrip straatintimidatie omvat uitschelden, bespotten, obscene gebaren, aanranding of poging tot aanranding, betasting en stalken in een openbare of semiopenbare ruimte.
"De slachtoffers aarzelen vaak om een klacht in te dienen. Dat is in het bijzonder het geval wanneer de feiten van intimidatie zich niet vertalen in fysiek geweld”, zegt korpschef Frédéric Dauphin. Dat zorgt volgens de politie voor een gevoel van straffeloosheid bij de daders.
Agenten in burger
Vandaag lanceerde de zone ook een eerste operatie tegen het fenomeen. Concreet trokken drie politie-inspecteurs in burger - een vrouw en twee mannen - door de Brabantwijk. De bedoeling van de operatie is om op zoek te gaan naar potentiële verdachten en ze op heterdaad te betrappen. Dat is vandaag nog niet gelukt.
"De politievrouw ging niet in op verzoeken van potentiële verdachten. Wanneer een ongepaste opmerking of commentaar aan haar werd gericht, vervolgde zij haar weg en liet het aan de ondersteuningsploeg over om de auteur te ondervragen", klinkt het.
"Tijdens deze eerste operatie werden geen gedragingen waargenomen die voldeden aan de criteria van een strafbaar feit en waarvoor een proces-verbaal moest worden opgemaakt. De politie-inspecteurs hebben echter wel een aantal van de daders die opmerkingen hebben gemaakt, herhaaldelijk op het probleem gewezen."
'Straatintimidatie niet langer dulden'
In de toekomst zullen dergelijke operaties ook gericht zijn op het sensisibiliseren van mogelijke slachtoffers rond de mogelijkheden om klacht in te dienen. "Straatintimidatie is een fenomeen dat we niet langer willen dulden", aldus Dauphin nog.
"Iedere persoon – en zeker vrouwen – moet zich rustig en veilig kunnen verplaatsen in de openbare ruimte. Daarom hebben wij dit soort operaties opgezet en zullen wij ze blijven organiseren in verschillende wijken van onze politiezone."
Lees meer over: Brussel , Evere , Schaarbeek , Sint-Joost-ten-Node , Samenleving , straatintimidatie , politiezone brussel noord