Ponyhouder: 'Verbod op kermispony's is onzin'

© BRUZZ
18/04/2017

Victor Debel is ponyhouder en is niet te spreken over de beslissing van Brussels staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) om kermispony’s te verbieden.

“Ik stond versteld toen ik het nieuws vernam,” zegt Debel aan BRUZZ. “In 2013 is er een werkgroep opgericht met Gaia, de foorkramers en een professor die gespecialiseerd is in paarden. We hebben toen besloten om vijfentwintig kermispony’s, drie dagen lang te laten onderzoeken door de professor. Alle pony’s bleken perfect in orde te zijn,” aldus Debel.

“Kort daarna moesten de foorkramers ook grotere boxen aanschaffen om de pony’s te vervoeren, en in 2016 moesten we de standen vergroten,” zegt de ponyhouder. “Ik vraag me af wat hierachter zit. We hebben de voorbije jaren met al die opmerkingen rekening gehouden, alles leek in orde te zijn en nu gaan ze opeens weer een andere richting uit.”

“Vorig jaar ben ik nog op het kabinet van Debaets geweest om meer informatie te vragen over de wetgeving over kermispony’s in Brussel. Haar medewerker heeft me toen nog gezegd dat ik op beide oren kon slapen,” zegt hij.

Werkdieren
Volgens Debaets zijn kermispony’s niet meer van deze tijd. Het lawaai van kermismuziek is nefast voor het welzijn van de dieren en ook het rondjes lopen op de kermis staat volgens haar in contrast met de natuurlijke habitat van pony’s.

“Onzin,” aldus Debel. “Mijn pony’s werken maximaal zeventig dagen per jaar op de kermis. De rest van het jaar staan ze gewoon in de wei. Pony’s en paarden zijn werkdieren en vinden het juist leuk om te bewegen.

“Op de kermis staan we trouwens ook altijd strategisch geplaatst. Op een hoek bijvoorbeeld waar minder lawaai is,” zegt Debel. “Als het echt niet anders kan, zetten we een zeil om het geluid te dempen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni