Vijf dagen voor de verkiezingen wil de 'Partij voor de Poëzie' de aandacht vestigen op seksueel geweld. Ze doen dit met de aanplakactie Signaal: Stop. “Tijdens de verkiezingsdebatten gaat het nooit over seksueel geweld, terwijl er wel een draagvlak voor is."
Posters tegen seksueel geweld in hele stad
“Dit is voor mijn lichaam dat op 8/08 uitvoerig werd gekeurd
Door een groep zuipende mannen
Aan de toog van macht en overgewicht
Mij smalend achterlatend
Ontveld, onteerd”
Het is slechts één vers uit het duistere gedicht dat de Brusselse dichteres Astrid Haerens schreef om seksueel geweld aan te klagen. De gedichten hangen sinds dinsdagnacht op plekken in Brussel waar vrouwen zich seksueel geïntimideerd voel(d)en. Ze zijn te lezen in het Frans en Nederlands.
Ook in Oostende, Brugge, Gent, Antwerpen, Vilvoorde, Hasselt en Luik doken de aanplakbiljetten afgelopen nacht op, op plekken waar vrouwen zich ooit ongemakkelijk hebben gevoeld of daadwerkelijk zijn belaagd of aangerand.
“In Brussel hangen er veel affiches in het centrum, maar bijvoorbeeld ook in de Marollen, Elsene en Molenbeek,” vertelt Haerens aan BRUZZ. “Met deze actie willen we meer bewustzijn creëren bij mensen die nog te vaak uit de lucht vallen wanneer we de problematiek aankaarten.”
Haerens spreekt over een signaal naar de maatschappij, maar het tijdstip van de actie is ook niet toevallig. “Tijdens de verkiezingsdebatten gaat het nooit over seksueel geweld, terwijl er wel een draagvlak voor is. Seksuele agressie wordt nog altijd veel te licht gestraft.”
Actie voortzetten
De jonge dichteres hoopt dat haar bericht overgenomen wordt door andere vrouwen of transpersonen die eerder al het slachtoffer werden van seksuele agressie: “We nodigen hen uit de poster van onze Facebookpagina af te printen en ze te plakken op plaatsen waar zij zich onveilig voelen.”
De Partij voor de Poëzie brengt al een jaar gedichten in het openbaar, tot nu toe altijd anoniem. De aanplakactie vindt ook plaats in steden als Gent, Antwerpen, Brugge en Oostende.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , astrid haerens , Partij voor de Poëzie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.