Vrijdag 12 maart 2020: premier Sophie Wilmès kondigt in de Nationale Veiligheidsraad nieuwe drastische maatregelen aan voor het indijken van het coronavirus (Covid-19)

| Vrijdag 12 maart 2020: premier Sophie Wilmès kondigt in de Nationale Veiligheidsraad nieuwe drastische maatregelen aan voor het indijken van het coronavirus (Covid-19.)

Premier Wilmès deelt hoopvolle boodschap: 'Blijven volhouden'

TDN
© BRUZZ - Belga
06/04/2020

Experts zijn het erover eens dat onze inspanningen hun effect niet missen. Dat concluderen ze onder meer uit de snelheid waarmee het virus zich verspreidt of hoe snel het aantal bedden in onze ziekenhuisafdelingen verdubbelt. "De cijfers geven hoop, maar desondanks moeten we blijven volhouden, meer dan ooit", zegt premier Sophie Wilmès (MR).

In een videoboodschap die Wilmès zondagavond verspreidde, stak ze de Belgen een hart onder de riem. "De periode die we nu meemaken is ongezien en overweldigt ons in meerdere opzichten. Om u te beschermen, moesten we een reeks moeilijke maatregelen nemen. Die tastten onze gewoonten, ons maatschappelijk leven en ons economisch leven danig aan", aldus Wilmès.

De Belgische regeringsleidster zegt dat het land grote offers moet brengen. "En deze offers mogen niet voor niets zijn", benadrukt de premier. Er is nog geen sprake van oververzadiging in onze ziekenhuizen. "Dat is te danken aan de maatregelen. Helaas weten we dat er na de piek van de besmettingen nog veel ziekenhuisopnames zullen volgen en helaas ook overlijdens."

Gezondheidszorg in zwaar weer

Toch moeten we standhouden en solidair zijn, en de regels van social distancing blijven volgen. Wilmès geeft ook toe dat ons gezondheidssysteem kreunt. "Het tekort van medisch materiaal is daar een illustratie van. Onzekerheid over de levering is helaas de norm geworden", zegt ze. Wilmès belooft te blijven vechten om zoveel mogelijk beschermend materiaal te kunnen verdelen en het aantal tests nog op te drijven.

De eerste minister waarschuwt ook dat we de socio-economische gevolgen van de crisis zullen blijven voelen lang nadat de situatie genormaliseerd is. Ze verwijst naar de maatregelen die de regeringen al hebben genomen om werknemers, zelfstandigen en werkgevers te ondersteunen en benadrukt dat er nog maatregelen gaan volgen, "vooral ter ondersteuning van de gezondheidssector".

Lang proces van heropbouw

Wanneer ons leven er weer normaal zal uitzien, kan Wilmès nog niet zeggen. De huidige maatregelen lopen tot 19 april en kunnen na evaluatie verlengd worden tot en met 3 mei. Ook zegt ze dat de terugkeer naar het normale leven gradueel zal verlopen, en dat die overgang mee voorbereid zal worden door een team van deskundigen.

"We hebben een lang proces van heropbouw voor de boeg", aldus de premier. "Het is evident dat er een voor en na corona zal zijn. Of het nu gaat over de manier waarop we met elkaar omgaan of meer algemeen over de manier waarop onze samenleving functioneert. We moeten sterker uit deze beproeving komen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , sophie wilmès , coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni