De Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft ruim 61 miljoen euro opgehaald via de uitgifte van obligaties. En de universiteit trekt daarmee ook naar de beurs, wat een primeur is in ons land én in Europa. De VUB zal het geld gebruiken om haar vastgoedprojecten te financieren.
Primeur: VUB financiert vastgoedprojecten met 61 miljoen aan obligaties
Een obligatie is een verhandelbaar schuldbewijs van een lening. De operatie werd geleid door Belfius, meldt De Tijd. De VUB geeft verschillende looptijden uit. Vaste jaarlijkse kapitaalaflossingen van 15 jaar geven een coupon van 1,4 procent, van 20 jaar een coupon van 1,653 procent en van 20 jaar aan een vlottende rentevoet van Euribor 6m + 70 basispunten.
Vanaf vrijdag zijn de obligaties genoteerd op Alternext, de niet-gereglementeerde markt van Brussel.
De VUB heeft het geld nodig omdat ze tegen 2018 meer dan 600 studentenkamers, 3.500 vierkante meter extra onderwijsruimtes en een cultuurtoren met concertzaal en tentoonstellingsruimte bouwt.
De campus in Elsene is in de jaren zeventig voor 5.500 studenten gebouwd. Vandaag telt de universiteit 13.000 studenten, terwijl er amper infrastructuur is bijgekomen.
In het rood
Niet alleen de VUB maar zowat alle Vlaamse universiteiten kampen met geldtekort voor het onderhoud en het uitbouwen van hun patrimonium. Het budget ervoor gaat al jaren tientallen miljoenen in het rood.
In 2013 was er eigenlijk 123 miljoen euro nodig enkel en alleen om hun patrimonium in stand te houden, schrijft de zakenkrant. Van dat bedrag ontvingen de universiteiten maar 27 miljoen euro. Ze teren dus jaarlijks op hun reserves om hun vastgoed te onderhouden.
Het is niet de eerste keer dat de VUB op een creatieve manier op zoek gaat naar fondsen. Zo verkocht de universiteit eerder symbolisch zwembadtegels om de renovatie van haar zwembad te financieren.
Lees meer over: Elsene , Samenleving , Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.