Het Brussels parket huist in het Portalisgebouw.

De parketten in ons land lopen leeg. Er zijn te weinig kandidaten om de uitstroom van magistraten op te vangen. Bovendien duren de aanwervingsprocessen te lang. In juridische kringen waarschuwt men dat onderzoeken langer zullen duren.

Parketmagistraten onderzoeken criminele feiten en brengen de verdachten voor de rechter. Zonder hen valt de ­gerechtelijke keten stil. Cijfers van de Hoge Raad voor de Justitie en het College van Procureurs-Generaal maken duidelijk dat die ­schakel in de ketting het hard te verduren heeft.

Vorig jaar was er voor een vijfde van de vacatures niet eens een kandidaat, blijkt uit cijfers die De Standaard opvroeg bij de Hoge Raad: 18 van de 88 vacante plaatsen werden niet in­gevuld. Het probleem is volgens de statistieken iets groter aan Franstalige kant.

Ontslagnemend minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is zich bewust van de situatie. "Er is momenteel een globaal probleem van instroom van nieuwe kan­didaten", zei hij tijdens een par­lementair debat over het onderzoek van de Hoge Raad voor ­de Jus­titie naar de opvolging van ­Steve B., de man die verdacht wordt van de moord op Julie Van Espen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Brussels parket , Koen Geens

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni