Protestactie Visverkopersstraat: ‘Speculatie doodt de stad’

© brusselnieuws.be
26/11/2011
Vrijdagavond voerden buurtbewoners en sympathisanten actie aan het gebouw aan de Visverkopersstraat waar tot voor kort twee handelszaken gevestigd waren. Ze nemen het niet dat de handelaars moesten wijken voor een speculatief project. “Op een nieuwe H&M zitten wij hier echt niet te wachten.”

Er worden kleurige stickers uitgedeeld in twee talen, met slogans als 'Speculatie doodt de stad', 'Tegen afbraak' en 'Remember 1995'. Die worden op de vitrines van de voormalige handelszaken geplakt. Vooral de kinderen van de demonstranten leven zich uit. En aan een geïmproviseerde bar kan iets gedronken worden. "Zie je nu dat actievoeren plezant is?" vraagt een vrouw aan haar dochtertje.

Aanleiding voor de protestactie is een uitspraak van de handelsrechtbank in september. Michel Sfaxi van Michel Hair Fashion en de familie Gharbi van Restaurant de la Bourse moesten hun zaak ontruimen. De uitspraak kwam onverwacht: in eerste aanleg kregen ze nog gelijk. "In vijf dagen tijd moesten we de zaak én onze woning erboven leegmaken," zegt Mohammed Gharbi. "En dat na 42 jaar."

Bouwvergunning
"Normaal gezien konden ze nog aanspraak maken op een schadevergoeding, als de eigenaar niet binnen de zes maanden start met de werken," zegt sympathisant Jochem Binst. "Maar dat zal waarschijnlijk niet doorgaan, want blijkbaar heeft het Gewest vorige week toch al de bouwvergunning goedgekeurd. Vreemd, want normaal sleept zo'n procedure maandenlang aan in Brussel. Nu kon het blijkbaar niet snel genoeg gaan." In 2009 gaf de stad Brussel nog een negatief bouwadvies.

De twee handelszaken zullen worden samengevoegd tot een grote winkelruimte. De eigenaar, het Bornems immobiliënkantoor Van Gestel & Co, heeft naar eigen zeggen nog niet beslist welke winkel er zal komen. Naar alle waarschijnlijkheid wordt het een filiaal van een grote kledingketen.

'Eigenheid bewaren'
Het dossier heeft voor veel actievoerders een belangrijke symbolische waarde. In de jaren tachtig en negentig kampte de buurt al met leegstand door speculatie. Na allerhande acties - waaronder Hôtel Central, de bezetting van het leegstaande hotel dat nu het poepsjieke Marriott is geworden - keerde het tij en werden er onder andere bestemmingsplannen voor de wijk opgesteld.

"Dit deel van de buurt, met het restaurant, was de nucleus van waaruit de wijk zich ontwikkeld heeft. Maar de mentaliteit van voordien is blijkbaar terug. Er is niets veranderd."

Buurtbewoonster Johanne Penne komt haar steun voor de restauranthouders uitspreken. "Hier kwamen mensen van allerlei slag aan een democratische prijs iets eten. En nu komt er blijkbaar een prêt-à-porterwinkel. Daar zitten we echt niet op te wachten. Dit is toch de Nieuwstraat niet? De eigenheid van de Dansaertwijk moet bewaard blijven."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni