De hoofdzetel van Proximus in Brussel

| De hoofdzetel van Proximus in Brussel.

Proximus verhandelt geen locatiegegevens meer van klanten die weigeren

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
26/11/2019

Proximus-klanten die hun gegevens liever niet doorverkocht zien aan bedrijven en gemeenten, kunnen zich vanaf 2 december daarvoor uitschrijven. Die 'opt-out' is nieuw en komt er na druk van privacy-activisten en Kortrijkse politici.

Op basis van het contact dat je gsm met bepaalde antennes maakt, weet telecomoperator Proximus waar je bent. Die gegevens verkoopt het vervolgens geanonimiseerd en gebundeld door aan gemeenten en bedrijven. Aan deze en andere privacykwesties, wijdde BRUZZ eind oktober een speciaal nummer 'De slimme stad en uw privacy'.

Zo een organisatie is Visit.brussels, het toerismebureau voor Brussel. Dat heeft op basis van die gegevens een app gemaakt, die aan toeristen toont waar de locals uithangen, zodat zij ook die plekken kunnen opzoeken (zie kaartje onderaan).

Als jij daar liever niet aan meewerkt, kun je daar nu niks aan doen. Proximus biedt geen opt-out aan, je kunt je dus niet uitschrijven.

Onder druk

Maar dat verandert vanaf 2 december. Dan biedt Proximus wél zo'n opt-out aan. wie daarvoor opteert, ziet zijn locatiegegevens niet meer opduiken in de de datasets die Proximus doorverkoopt.

Die komt er na druk van privacy-activisten en, volgens de Krant van West-Vlaanderen, na druk vanuit de Kortrijkse gemeenteraad.

"Proximus heeft het ons indertijd verkocht alsof er wel een opt-out was", zegt bevoegd schepen Arne Vandendriessche (Team Burgemeester). "Maar achteraf bleek die er niet te zijn. Waarop wij hebben aangedrongen op zo'n opt-out, en die verkregen hebben." Eerder moest de woordvoerder ook aan BRUZZ toegeven dat er toch geen opt-out was.

Mailtje sturen

Volgens Proximus is de mogelijkheid tot opt-out een interne beslissing. "Er is daar geen wettelijke verplichting toe, aangezien de telecomwetgeving ons toelaat om locatiegegevens uit ons netwerk geanonimiseerd te verwerken", klinkt het daar.

Proximus-gebruikers kunnen zich vanaf 2 december uitschrijven door een mail met zijn of haar gegevens te sturen naar privacy@proximus.be.

Navraag leert dat Telenet (en dus ook Base, red.) al langer zo'n opt-out heeft.

Locals en toeristen map.brussels

| Snapshot van dinsdag 26 november om 14.45 uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , privacy , big brother , dataverkoop , opt-out

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni