Hanane El Amrani

| Hanane El Amrani maakt voor de maaltijden vaak gebruik van niet-verkochte groenten van de Vroegmarkt.

'Ramadan delivery': solidariteit viert hoogtij in tijden van corona

Jasmijn Post
© BRUZZ
22/04/2020

Deze crisis heeft al aangetoond dat Brusselaars met veel enthousiasme hun medeburgers helpen. In aanloop naar de ramadan doen veel mensen daar nog een schepje bovenop. Solidariteitsinitiatieven hebben geen handen te weinig, haast integendeel. "Mijn vrijwilligersschema is al ingevuld tot eind mei."

Hanane El Amrani haalt voedsel dat niet verkocht is op bij de Vroegmarkt en de 'Marché des Tanneurs' en laat daar maaltijden van maken voor de meest kwetsbaren in onze maatschappij. De vraag is volgens haar sinds de coronacrisis met 80 procent gestegen.

"De mensen zijn altijd vrijgeviger tijdens de ramadan," zegt El Amrani. Al verwacht ze dit jaar niet veel financiële giften. Veel mensen zijn op technische werkloosheid gezet, of hun baan verloren. Maar de mensen dragen in deze periode volgens haar wel op andere manieren bij. "Mama's koken zelf maaltijden bij hen thuis, anderen komen voedsel ophalen en wegbrengen."

Nouvelle Génération

| Deze vrouwen helpen mee om honderden voedselpakketten te verspreiden voor de vzw Nouvelle Génération.

Ook Aicha Zabaq van de vzw Nouvelle Génération ziet een enorme stijging in de vraag. "Vorige week hebben we 650 voedselpakketten verdeeld. We hebben veel hulp nodig, gelukkig is de ramadan altijd een periode waarin we die ook krijgen." Zabaq maakt zich wel een beetje zorgen over de periode daarna. "Er was heel veel solidariteit aan het begin van de crisis. Ook tijdens de ramadan zal die er zijn." Maar ze vreest dat de energie van de mensen daarna op is.

Ramadan Delivery

De organisatie 'Ramadan Social' bestaat al zestien jaar. Aan het hoofd staat Awatif Majid, ook wel gekend als oprichtster van Job Dignity, dat dakloze vrouwen aan een baan helpt. Al jaren schotelt ze met vrienden tijdens de ramadan honderden mensen in nood een warme maaltijd voor. Dit jaar moest ze het concept herdenken. Afschaffen was geen optie. "Honderd mensen hadden ons al gevraagd of er dit jaar maaltijden zouden zijn," zegt Majid.

Naar het voorbeeld van Deliveroo bedacht Majid 'Ramadan Delivery', dat maaltijden levert in 19 gemeentes. Ze stelde een heel team fietskoeriers en automobilisten samen dat vanaf woensdag maaltijden aan huis levert. Dit jaar hebben 400 families zich aangemeld. Andere jaren zijn dat er 300. "Deze crisis is ook een voedingscrisis. Ik heb gehoord van een 70-jarige man in Ukkel die al twee dagen niet had gegeteten. Ook families die afhankelijk waren van zwartwerk, zijn al hun inkomsten verloren."

Ook voor Ramadan Delivery was het niet moelijk om vrijwilligers te vinden. "Ik heb er zestig dit jaar," zegt Majid. Uitvalsbasis is het postsorteercentrum aan het Zuidstation, de maaltijden worden bereid bij de vzw Les Gastrosophes. Daarbij worden alle voorschriften in acht genomen, verzekert Majid.

Aicha Zabaq

| Aicha Zabaq levert naast voedsel ook andere benodigdheden, zoals in dit geval luiers.

Mondmaskers en warme maaltijden

De vzw Action et Dialogue Bruxelles (ADIB) herdacht eerder deze crisis haar activiteiten al. Er werden al 850 mondmaskers gemaakt voor bijvoorbeeld rusthuizen of vuilnismannen. Daarnaast bezorgen vrijwilligers wekelijks 300 à 400 maaltijden aan mensen in nood. De maaltijden worden, net als bij de vzw van Hanane El Amrani, thuis bereid. "Vrouwen zoeken samen naar manieren om te helpen," zegt Mina Bouhajra.

Iedere dag verspreidt de vzw warme maaltijden. "Studenten zijn hard geraakt door deze crisis, net als mensen die wachten op een asielaanvraag of grote families." Het zijn die mensen die nu kunnen rekenen op een maaltijd. Dertig 'mamans' bereiden wekelijks 300 à 400 maaltijden."

Bouhajra heeft op dit moment geen probleem vrijwilligers te vinden. Iedereen lijkt wel zijn handen uit de mouwen te willen steken. '"De lijst met vrijwilligers is vol tot eind mei," zegt Bouhajra." In tegenstelling tot Zabaq gelooft ze niet dat de solidariteit na de ramadan ophoudt. "De crisis toont net dat we op elkaar kunnen rekenen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , coronavirus , Ramadan , solidariteit , mondkapjes

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni