Het kernkabinet is het dinsdag eens geraakt over het dossier van de verdeling van de kranten en tijdschriften. Het krantencontract, waarmee uitgevers dankzij subsidies hun kranten gratis konden leveren, dooft uit. In plaats daarvan komt er wel vijftig miljoen euro fiscale steun per jaar.
Regering bereikt akkoord over verdeling kranten, schroeft subsidies fors terug
De federale regering behoudt de komende drie jaar enkel nog subsidies voor de levering in dunbevolkte gebieden en voor uitgaves binnen de non-profit. Vanaf 2027 houdt de steun volledig op. Dat maakten premier Alexander De Croo en staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open VLD) dinsdag bekend.
Eerder op de dag raakte het kernkabinet het eindelijk eens over het contract voor de levering van kranten en tijdschriften. Enkele weken geleden bleek dat niet bpost, maar concurrenten PPP en Proximy als meest geschikte kandidaten naar voren waren gekomen voor de nieuwe concessie. De regering was echter niet van plan zomaar het contract te gunnen. Het was uitkijken naar wat er met de 125 miljoen euro aan subsidies zou gebeuren.
Einde concessies
Premier De Croo en staatssecretaris Bertrand kondigden dinsdag na de sluiting van de beurs aan dat voortaan niet meer met concessies wordt gewerkt. Om te voorkomen dat de bedeling vanaf 1 januari 2024 stilvalt, wordt nog een half jaar een beroep gedaan op bpost, dat daarvoor nog 75 miljoen euro steun krijgt. Nadien is het aan de uitgevers zelf om de commercieel meest interessante deal te sluiten met een verdeler.
De subsidies drogen de komende drie jaar niet helemaal op. De uitgevers krijgen nog fiscale steun voor de bedeling in gemeenten met minder dan 225 inwoners per vierkante kilometer. Volgens premier De Croo gaat het om 10 tot 15 procent van de bevolking. Een kwart van die gemeenten ligt in Vlaanderen, de overige driekwart in Wallonië. Ook blijven de subsidies voor de verdeling van de non-profit, zoals de vakbonden, en dat over het hele land.
Na 2027 stoppen de subsidies volledig, tenzij een volgende regering daar anders over beslist. Volgens staatssecretaris Bertrand komt dat neer op een structurele besparing van 125 miljoen euro per jaar vanaf 2027. In 2024 dalen de subsidies met 35 miljoen euro, om in 2025 en 2026 telkens met 80 miljoen euro omlaag te gaan. Over drie jaar gaat het dus om een besparing van 195 miljoen euro.
Premier De Croo verwacht niet dat de prijzen van de krantenabonnementen plots fors omhoog zullen gaan. "Ik zie niet goed in waarom," aldus de premier. "We blijven een stuk steun voorzien in gebieden die commercieel moeilijker liggen." Wat de gevolgen voor bpost zijn, valt nog af te wachten.
Unizo reageert tevreden
Volgens ondernemersorganisatie Unizo is het belangrijk dat individuele persverkopers adequaat worden ondersteund om transportkosten te compenseren. "Een jaarlijks bedrag van 2 tot 3 miljoen euro zou hiervoor worden toegewezen," zegt Danny van Assche, de gedelegeerd bestuurder van Unizo.
Unizo benadrukt ook dat door jarenlange subsidiëring een competitieve achterstand is ontstaan.
Van Assche is verheugd dat de overheid positief reageert op de roep om financiële ondersteuning voor de distributie door alle persverkopers. "We gaan ervan uit dat deze tegemoetkoming geldt voor alle persverkopers die transportvergoedingen betalen, zoals dagbladhandels en supermarkten. Dit herstelt eindelijk een gelijk speelveld waarin economische logica kan floreren. We zullen onderzoeken of deze middelen voldoende zijn, maar er is een belangrijke principiële stap gezet," benadrukt Van Assche.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , ppp