De Regie der Gebouwen wil het gebouw in de buurt van het Noordstation laten ontruimen dat momenteel gekraakt wordt door tientallen asielzoekers. Er is dinsdagmorgen een verzoekschrift naar de vrederechter gestuurd om een einde te maken aan de bezetting. Een beslissing wordt pas binnen twee tot acht dagen verwacht.
Regie der Gebouwen wil ontruiming van bezet crisiscentrum
De toekomstige kantoren van het Nationaal Crisiscentrum op de Albert II-laan worden bezet door tientallen asielzoekers en sympathiserende burgers. De asielzoekers hebben het gebouw zondagnamiddag gekraakt omdat ze op zoek zijn naar opvang. "Volgens onze informatie gaat het om een zeventigtal asielzoekers", zegt Thomas Willekens van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. "De overgrote meerderheid van hen zal zeker recht hebben op opvang."
De Regie der Gebouwen heeft dinsdag een procedure opgestart om het gebouw te laten ontruimen. "Onze advocaat is daarvoor vanmorgen naar de vrederechter gestapt", zegt Vrijdaghs. "In principe verwachten we een beslissing binnen twee tot acht dagen."
Als de asielzoekers uit het gebouw worden gezet, moet er in elk geval elders opvang voor hen voorzien worden, beklemtoont Vluchtelingenwerk Vlaanderen. "En dat moet ook gebeuren voor de andere asielzoekers die nu zonder opvang zitten. Anders gaat deze situatie zich blijven herhalen met mensen die het beu zijn om op straat te slapen."
Hulpgoederen
Volgens Vluchtelingenwerk Vlaanderen is de situatie in het gebouw intussen relatief rustig. Zondag deden zich nog problemen voor omdat hulpgoederen - zoals wc-papier en dozen met eten - werden tegengehouden door de politie, die de toegang tot het gebouw blokkeert. "Maandag was er wel een akkoord van de politie om die zaken toe te laten. De situatie betert dus wel, maar er moet wel telkens weer onderhandeld worden", zegt Willekens.
Voorlopig stellen stellen zich ook geen problemen met de hygiënische omstandigheden in het gebouw, meldt Samusocial. "Mensen hebben er toegang tot water en elektriciteit. Er zijn wc's binnen en er is verwarming", zegt Magali Pratt. "Er is maandag ook een verpleegster binnen kunnen gaan omdat een asielzoeker gewond was."
Naast zestig tot zeventig asielzoekers verblijft ook een tiental activisten sinds zondagnamiddag in het kantoorgebouw. Maandagavond kon een deel van hen het gebouw verlaten. Zij werden 'afgelost' door acht andere vrijwilligers die naar binnen konden gaan, met een tweede lading voedsel.
'Zoals in de gevangenis'
Intussen klaagt de vrijwilligersgroep die de asielzoekers bijstaat de politieaanwezigheid rond het kraakpand aan. "Er kan nu wel voedsel naar binnen, maar het is alsof je in de gevangenis zit. Om ook maar de kleinste hoeveelheid medicijnen naar binnen te brengen, moeten we onderhandelen," klinkt het.
De bezetting gaat zijn derde dag in en de meeste krakers zitten al meer dan veertig uur in het kantoorgebouw. Dat begint zijn tol te eisen. "We zien dat sommigen verschijnselen van claustrofobie beginnen te vertonen of angstaanvallen krijgen," zeggen vrijwilligers ter plaatse.
Dinsdagochtend is de politie nog steeds aanwezig rond het kraakpand en verhindert ze dat mensen het pand betreden. Volgens vrijwilligers hebben daardoor enkele tientallen asielzoekers de nacht buiten door gebracht.
"Een groep Palestijnse asielzoekers was gisteren naar het gebouw afgezakt, omdat ze gehoord hadden dat ze er een slaapplaats zouden kunnen krijgen," zegt vrijwilliger Ike Teuling. "Ze hebben de hele dag buiten doorgebracht, in de hoop naar binnen te kunnen, maar dat is niet gelukt. Zij hebben de nacht buiten doorgebracht in de buurt van het gebouw."
Om 17 uur zullen vrijwilligers, activisten en sympathisanten samenkomen voor het kraakpand om te eisen dat de politie de blokkade voor de ingang van het gebouw stopzet. "De politiediensten zijn ter plaatse om de openbare orde en veiligheid te handhaven," reageert een woordvoerster van de politiezone Brussel-Noord (Sint-Joost-ten-Node, Schaarbeek, Evere). "Zolang als nodig zullen onze diensten ter plaatse zijn."
Lees meer over: Brussel , Samenleving , asielzoekers , opvangcrisis , kraakpand