Roemeense politica beschuldigt slachthuizen Anderlecht van uitbuiting

© FM Brussel
04/10/2012
Het slachthuis van Anderlecht buit Roemeense vrouwen uit. De vrouwen worden er illegaal tewerkgesteld en onderbetaald. Dat zegt de voorzitter van de vrouwenafdeling van de Roemeense Sociaaldemocratische Partij in België. Abatan, de beheerder van de site, ontkent de beschuldigingen.

De Standaard brengt vandaag het verhaal van zo'n 120 tot 150 Roemeense vrouwen die in de slachthuizen van Anderlecht werken. Volgens de krant werken de vrouwen er zonder contract en worden ze onderbetaald. Ze werken elf uur per dag en worden slechts zes tot acht euro per uur betaald. Lunchpauzes zijn er nauwelijks en van sociale bescherming is geen sprake.

De Roemeense Codruta-Liliana Filip van de Roemeense Sociaaldemocratische Partij in België klaagde de situatie aan. "We staan vanuit onze partij zeer dicht bij de Roemeense gemeenschap hier in Brussel en in België in het algemeen. Hoewel er mensen zijn die op de slachthuizen goed behandeld worden en een goed contract hebben, zijn er ook mensen die nog steeds geen contract hebben en die niet betaald worden volgens de wettelijke bepalingen. Die mensen zijn bang om hierover te praten. En ook ik bevind me in een moeilijke situatie. Ik praat over deze situatie om ervoor te zorgen dat deze vrouwen hun job behouden en niet opdat ze ontslagen zouden worden."

De nv Abatan, de beheerder van de site in Anderlecht, ontkent de aantijgingen. "Er werken momenteel zo'n tweehonderd mensen in het slachthuis zelf", zegt Joris Tiebout van Abatan aan FM Brussel. "Ik zie niet in waar er 120 tot 150 Roemeense vrouwen zouden werken. Het is net alsof men bij ons ergens in de kelder 150 vrouwen bij elkaar zou zetten om vlees te versnijden. Dat is helemaal niet het geval."

"Al jaren werken Roemenen, maar ook Macedoniërs op de site, maar niet rechtstreeks voor ons", zegt Paul Thielemans, woordvoerder van de nv Abatan in De Standaard. "De kmo's huren lokalen en verzekeren in een contract dat ze hun personeel volgens de Belgische wetgeving tewerkstellen, zodat ze ons imago niet beschadigen."

De sociale inspectie zegt geen informatie te hebben over de arbeidsomstandigheden in de slachthuizen.

Volgende week komt er een vergadering met de werkneemsters. "Laat ons niet vergeten dat de kmo's huurders zijn, en geen onderaannemers. Wij hebben dus geen enkele invloed op de arbeidscontracten van deze firma's. We vragen die vrouwen de betrokken bedrijven te noemen en ze aan te geven. Vervolgens is het aan de Arbeidsinspectie om hun werk te doen", aldus Tiebout.

Net vandaag stelt de nv Abatan zijn nieuwe naam, logo en huisstijl voor. Abatan verandert vanaf vandaag in Abattoir.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni