Rogierplein krijgt luifel tegen begin 2014
Lees ook: Vernieuwd Rogierplein met luifel light
De enorme luifel komt boven de lichtkoker, die zorgt voor de natuurlijke lichtinval en de toegang tot de ondergrondse ruimtes van het Rogierplein (het metrostation, het congrescentrum en de parking). De constructie wordt 9 meter hoog, zal een totale diameter hebben van 64 meter, en meer dan 3.200 vierkante meter overdekken. De luifel wordt opgetrokken uit transparante kunststoffolie, gespannen op een web van inoxkabels, dat gedragen wordt door stalen structuren.
De plannen voor de luifel dateren al van 2006 maar werden eerst uitgesteld wegens geldgebrek en daarna bijgeschaafd om de kosten te drukken. De luifel kost nu nog 6 miljoen euro, de totale heraanleg van het plein 29 miljoen. "Een besparing van 25 procent in vergelijking met de oorspronkelijke plannen", aldus Grouwels.
Voetgangerszone met bomen
Het Rogierplein is niet de meest aangename plaats in de stad, onder meer door het drukke auto- en busverkeer. Om daar verandering in te brengen lanceerde toenmalig minister van Openbare Werken Pascal Smet (SP.A) in 2006 een internationale architectenwedstrijd. Het multidisciplinair team van Xaveer De Geyter Architecten, Michel Desvigne, het studiebureau Ney & partners en het studiebureau Boydens kwam daarbij als winnaar uit de bus.
Het winnende project weert ook het doorgaand autoverkeer en voorziet in de heraanleg van de Kleine Ring (tussen Broekstraat en Albert II-laan). Het plan vereenvoudigt het tracé van de rijvakken, en er wordt een grote met bomen omzoomde voetgangerszone gecreëerd langs de Kleine Ring tussen de Gineststraat (langs de Kruidtuin) en de Albert II-laan.
Baken in de stad
"De futuristische luifel maakt deel uit van de totale gedaanteverwisseling die het Rogierplein zal ondergaan", zegt Grouwels. "Het plein zelf wordt een multimodaal knooppunt op maat van voetgangers, fietsers en gebruikers van het openbaar vervoer. De luifel moet uitgroeien tot een heus stadsbaken, een oriëntatiepunt voor Brussel."
Elk jaar gebruiken meer dan 20 miljoen reizigers het Rogierstation.
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.