Saint-Vé van de studenten van VUB en ULB

| Een optocht, zoals hier in 2018, zal er dit jaar niet zijn

Saint-Vé keert terug met CST, maar zonder optocht

GR
© BRUZZ
12/10/2021

Het folkloristische studentenfeest Saint-Vé maakt dit jaar opnieuw zijn opwachting in het Brusselse stadscentrum. Na een virtuele versie vorig jaar komt er op vrijdag 19 november weer een samenkomst aan de Grote Zavel. Er zal echter geen stoet aan verbonden zijn en deelnemers zullen een geldig Covid Safe Ticket (CST) moeten kunnen voorleggen aan de ingang.

Saint-Vé staat traditioneel garant voor een grote bijeenkomst van studenten die samen Pierre-Théodore Verhaegen herdenken. Hij richtte in 1834 mee de Franstalige universiteit ULB op en wordt ook gezien als grondlegger van de VUB. Door de coronapandemie werd het feest vorig jaar herleid tot een virtuele viering. Maar dit jaar gaat Saint-Vé wel weer door.

‘Hopen op minstens 7.000 deelnemers’

De festiviteiten zullen plaatsvinden op vrijdag 19 november aan de Grote Zavel tussen 12 uur en 16.30 uur. Iedere deelnemer zal aan de ingang een geldig CST moeten kunnen voorleggen. Normaal gezien gaat de bijeenkomst gepaard met een lange stoet door de Brusselse straten. Maar die gaat dit jaar door de huidige coronamaatregelen niet door.

Het evenement lokt normaal gezien zo’n 7.000 jongeren. Vice-voorzitter van de overkoepelende studentenorganisatie van de ULB ACE Clara Michel hoopt dat de coronacrisis dat aantal niet te veel beïnvloedt. “We verwachten op zijn minst even veel, of zelfs meer mensen door de toename van het aantal studenten in Brussel en de afwezigheid van Saint-Vé vorig jaar," zegt ze op de website van de RTBF.

‘Gebrek aan respect voor milieu en medemens’

Aan elke editie is ook een thema verbonden. Dat is dit jaar ‘Uitstoot toegestaan, grenzen toegedaan’. Daarmee wil de organisatie de vluchtelingenproblematiek en de opwarming van het klimaat onder de aandacht brengen.

“We bevinden ons vandaag op een kantelpunt. Binnen een paar jaar zal een groot deel van de wereldbevolking niet langer kunnen overleven in zijn of haar geboorteland. En toch grijpt de Westerse samenleving maar niet in. Er is een absoluut gebrek aan respect voor het milieu, alsook voor de medemens. We weigeren nog altijd om vluchtelingen op te vangen, wat de reden voor hun vlucht ook mag zijn,” zo stelt de Vereniging van Studentenkringen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni