Een 100-tal sans-papiers, voornamelijk West-Afrikanen, heeft in Sint-Joost betoogd om de gemeente te bedanken dat die hen al drie jaar in een gemeentegebouw laat verblijven. Van burgemeester Emir Kir (PS) mogen ze blijven zolang ze geen overlast veroorzaken. Hij roept staatssecretaris Theo Francken (N-VA) nogmaals op de groep te regulariseren.
Drie jaar al verblijft een groep van een honderdtal West-Afrikaanse sans-papiers in een gebouw van de gemeente Sint-Joost op het Queteletplein 2. De groep zou gevlucht zijn voor de ebola-epidemie in hun thuislanden Guinée, Sierra Leone en Liberia, maar kreeg in België geen asiel. Vanwege de ebola-uitbraak vroegen ze destijds om een tijdelijke stopzetting van de repatriëringen.
Nadat een andere groep sans-papiers uit het leegstaande pand aan het Queteletplein getrokken was, namen zij er begin januari 2015 hun intrek. Burgemeester Emir Kir (PS) vroeg de groep meteen om te vertrekken. Hij argumenteerde dat ze niet in het pand konden blijven, omdat het in slechte staat is Maar de burgemeester - tevens federaal Kamerlid - zei ook dat de opvang van de sans-papiers een bevoegdheid was van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), en dat hij hem over de kwestie zou interpelleren.
Dankbetuiging voor 'solidariteit en gastvrijheid'
De burgemeester liet daarna betijen en inmiddels woont de groep al drie jaar op het Queteletplein. Om de inwoners van de gemeente te bedanken, hebben de sans-papiers donderdagochtend een optocht gehouden. Van het Queteletplein stapte een groep van ongeveer honderd manifestanten naar het Houwaertplein om dan via de Gemeentestraat omstreeks half twaalf te eindigen aan het gemeentehuis op de Sterrenkundelaan.
"Op het moment dat de parlementaire meerderheid kraken verbiedt om daklozen en sans-papiers te verhinderen in lege gebouwen te trekken, op het moment dat burgemeesters een verblijf van slechts drie maanden toestaan, (...), wijkt Sint-Joost af van de regel", valt te lezen in het communiqué dat Coordination des Sans-papiers de Belgique verspreid heeft.
"De gemeente geeft een goed voorbeeld aan alle Belgische gemeenten dat het mogelijk is om hun lege gebouwen ten dienste te stellen van daklozen en sans-papiers. De mannen, vrouwen en kinderen die al drie jaar in dit gebouw wonen, zouden de gemeente en de inwoners van Sint-Joost met deze manifestatie willen bedanken voor hun solidariteit en gastvrijheid."
Burgemeester Kir apprecieert het gebaar. "Ze mogen blijven zolang ze geen overlast voor de buurt veroorzaken", zegt hij aan BRUZZ. "Maar de groep is goed geïntegreerd, dus ik verwacht geen problemen." Hij roept Francken nogmaals op de groep te regulariseren.
Tijdens de betoging droegen de West-Afrikanen spandoeken als 'Sint-Joost gastvrij gemeente' (sic) en 'Niet alle Belgen zijn zoals Theo Francken'. En een groot spandoek vooraan in de optocht: 'Eén enkele oplossing: regularisatie'.
Bekijk de tv-beelden hier:
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.