Wie dacht op het einde van de vriesweek te kunnen schaatsen op een van de vele Brusselse vijvers, is eraan voor de moeite. "Schaatsen mag nooit, wat de weersomstandigheden ook zijn," klinkt het bij Leefmilieu Brussel.
Schaatsen in Brussel? Vergeet het maar
Het algemene schaatsverbod staat al sinds jaar en dag in de parkreglementen van Leefmilieu Brussel, de gewestelijke groendienst.
Een kwestie van veiligheid, klinkt het daar. "Schaatsen mag nooit, wat de weersomstandigheden ook zijn." De dikte van het ijs varieert te veel van vijver tot vijver, door bijvoorbeeld de nabijheid van een bron of waar een waterpartij meer zonlicht vangt. De diepte van de Brusselse vijvers verschilt ook sterk.
Maar veiligheid is niet de enige reden. "Schaatsen of bijvoorbeeld stappen langs de vijverboorden, geeft problemen voor de biodiversiteit en zorgt voor veel stress voor de vogels," klinkt het. "Dat willen we vermijden."
Josaphat
Niet alleen het Gewest beheert parken en vijvers, ook de gemeenten hebben eigen groendiensten. Maar die zijn even streng als hun collega's van het Gewest.
In het Josaphatpark in Schaarbeek bijvoorbeeld, beheerd door de gemeente, mag er evenmin geschaatst worden. Mocht het de stenen uit de grond blijven vriezen, dan moeten de schaatsen in Brussel dus aan de haak blijven hangen.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Vijvers , Schaatsen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.