Schade door terrorisme tot maximaal 1 miljard per jaar gedekt

MG
© brusselnieuws.be
25/03/2016

Sinds 2008 dekken de meeste verzekeraars ook schade veroorzaakt door terrorisme. Samen met internationale herverzekeraars en de Belgische overheid, dekken de verzekeraars schade door terrorisme tot maximaal 1 miljard euro per jaar. Om de slachtoffers van de aanslagen in Brussel te vergoeden zou dat bedrag ruim voldoende zijn. Mocht er dit jaar een tweede aanslag plaatsvinden, dan kunnen er mogelijk problemen ontstaan.

Het is nog te vroeg om te zeggen hoe groot de schade is van de aanslagen die dinsdag in Brussel plaatsvonden. Maar het is duidelijk dat de Belgische verzekeringsondernemingen de komende maanden en zelfs jaren volop werk zullen hebben aan het opmaken van schadedossiers, zowel van individuele slachtoffers als van organisaties zoals de MIVB.

Dat zegt François De Clippele, woordvoerder van Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen in ons land, aan brusselnieuws.be

Sinds 2008 dekken de meeste verzekeraars schade veroorzaakt door terrorisme. Daaronder vallen uiteenlopende verzekeringen zoals de levensverzekering, ongevallenverzekering en hospitalisatieverzekering. Die verzekeringen komen tussen in de kosten voor begrafenissen, ziekenhuisopnames, arbeidsongeschiktheid, protheses, enzovoort.

Openbare plaatsen zoals luchthavens en metrostations hebben hun eigen verzekeringsplicht en moeten een speciale aansprakelijkheidsverzekering afsluiten voor brand en ontploffingen, zodat er achteraf geen discussies ontstaan over verantwoordelijkheid.

Overheid dekt maximaal 300 miljoen euro
Omdat het terrorismerisico moeilijk in te schatten is en de schade bovendien aanzienlijk kan zijn, hebben de Belgische verzekeraars samen met internationale herverzekeraars en de overheid de handen in elkaar geslagen. In 2008 werd vzw Trip (Terrorism Reinsurance and Insurance Pool) opgericht, een soort vangnet dat de financiële stabiliteit van de verzekeringssector vrijwaart.

Samen met hun herverzekeraars en de overheid dekken de verzekeraars die lid zijn van vzw Trip schade door terrorisme, maar met een grens tot 1 miljard euro per jaar. Door de indexering gaat het momenteel om een bedrag van 1,2 miljard euro.

Het bedrag van 1 miljard euro wordt als volgt samengesteld: van zodra de schade oploopt tot meer dan 300 miljoen euro, helpen de internationale herverzekeraars voor de volgende 400 miljoen euro. Is de schade groter dan 700 miljoen euro, dan legt de staat de overige 300 miljoen bij tot 1 miljard euro.

"Voor de schade van de slachtoffers en aan de luchthaven en de metro is dat bedrag op het eerste zicht ruim voldoende", oordeelt De Clippele. "Problemen ontstaan pas als er dit jaar ook andere terreurdaden zouden plaatsvinden." Op dat moment worden de vergoedingen proportioneel gereduceerd.

Nucleaire ramp niet gedekt
"Is er bijvoorbeeld voor 2 miljard euro schade, dan worden de vergoedingen verminderd met 50%". Bij het reduceren van de vergoedingen krijgt de lichamelijke schade voorrang op de materiële schade zoals van woningen en bedrijfsgebouwen. In zo'n geval krijgen slachtoffers dus maar een deel van hun schade vergoed, en niet het volle pond.

En wat als er een aanslag zou plaatsvinden op een kerncentrale en de schade nog veel groter is? "Nucleaire schade is momenteel niet voorzien in de huidige wetgeving en vormt een standaard uitzondering in de meeste verzekeringen", legt De Clippele uit.

"We trachten mensen zo veel mogelijk gerust te stellen, maar kunnen niet alle risico's uitsluiten. Het komt er vooral op aan dat soort aanslagen te voorkomen. Er zit nu eenmaal een limiet aan de schade die verzekeringen kunnen dekken."

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Economie , Aanslagen Brussel 2016

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni