Nu ook opendeurdagen van scholen en universiteiten niet kunnen doorgaan, wordt er druk gezocht naar alternatieven. Virtuele infodagen doen hun intrede, maar ook studenten en docenten maken jongeren via sociale media op eigen houtje warm voor hun opleiding.
Schoolbesturen, alumni en docenten samen in de bres voor alternatief infodagen
“Onze infodag op 25 april gaat gewoon door,” vertelt Dorien Brouwer, woordvoerster van de Erasmushogeschool Brussel (EHB). “Dit gaat dan wel om een virtuele versie. We zijn op dit moment de details nog aan het uitwerken. We wikken en wegen wat virtueel wel en niet kan.”
Het doel van de school is duidelijk: specifieke vragen over studierichtingen beantwoorden en duidelijk informeren wat de mogelijkheden zijn. Net zoals tijdens een gewone infodag dus. “Per studierichting zullen docenten ter beschikking staan van studenten die specifieke vragen hebben over de opleiding. We gaan werken met een formulier dat studenten vooraf kunnen invullen, zodat we onmiddellijk weten waarin ze precies geïnteresseerd zijn. Vervolgens brengen we hen in contact met de juiste docenten. Over de precieze details wordt nog gecommuniceerd.”
E-mailverkeer
Ook de VUB, die haar opendeurdag afgelopen weekend moest annuleren, is druk op zoek naar alternatieven: “We focussen momenteel enorm op e-mailverkeer,” klinkt het bij Sicco Wittermans, woordvoerder van de VUB. “Via de mailbox proberen we aspirant-studenten en ouders zo goed mogelijk in te lichten over onze studierichtingen. We hebben ook plannen voor een virtuele infodag aan de hand van chatsessies, maar dat wordt momenteel nog uitgewerkt. We moeten zien hoe de situatie evolueert. Ook een nieuwe fysieke infodag blijft een optie.”
Chatbot
De ULB speelt dan weer met het idee van een chatbot: informatie verstrekken aan de hand van artificiële intelligentie. “Verder hebben we nog niets concreet,” zegt Valérie Bombaerts, woordvoerster van de ULB. “Ook voor ons is het afwachten hoe de situatie evolueert.”
Sociale media
Niet alleen het schoolbestuur hamert op het informeren van potentiële schoollopers, ook initiatieven van docenten en oud-leerlingen schieten als paddenstoelen uit de grond. Lesley Penne, pedagogisch medewerkster van de faculteit Wijsbegeerte en Letterkunde aan de VUB, laat op Facebook weten dat ze kan antwoorden op alle vragen waar jongeren mee zitten over de opleiding.
“Ik zag zelf gelijkaardige Facebookposts opduiken van alumni die graag vragen van eventuele nieuwkomers beantwoorden,” vertelt Penne. Zelf zet ik maar al te graag de richting Taal- en Letterkunde in de schijnwerpers. Ik denk eraan om filmpjes met getuigenissen van alumni te maken en te posten, of professoren kunnen eventueel een kort infofilmpje opnemen waar ze wat uitleg geven over de opleiding. Allemaal ideetjes waar we samen met de marketingafdeling van de VUB mee spelen.”
Organisch bereik
De Facebookposts van behulpzame alumni worden alvast gretig gedeeld. Ook Fran Van Esch, oud-leerlinge Journalistiek aan de EHB maakt deel uit van de infoverleners: “Ik postte dit bericht omdat ik het zag staan op de tijdlijn van een ex-klasgenoot. Ik vond het een goed idee omdat ik zelf verder wil studeren en ik ook niet naar infodagen kan gaan.
"Ik zou het enorm appreciëren als ik iemand tegenkom op Facebook die een interessante richting studeert en me daar meer uitleg over kan geven, mij cursussen kan doorspelen of mij online lessen kan laten meevolgen. Ik stel nu al een paar dagen vast dat steeds meer vrienden van mij het initiatief nemen om soortgelijke oproepen op sociale media te doen.”
Lees meer over: Brussel , Samenleving , VUB , ULB , Ehb , corona , coronacrisis , coronamaatregelen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.