Sint-Gillis een beetje minder duaal
Hoe klein ook, Sint-Gillis bestaat uit twee verschillende werelden. Terwijl het hogere deel van de gemeente aanschurkt tegen de luxueuze Louizalaan en de très bobo Kasteleinswijk in Elsene, zijn de buurten nabij het Zuidstation en de Hallepoort van oudsher aankomstwijken voor migranten.
Die tweedeling is tussen 2005 en 2010 echter een beetje afgezwakt, zo bericht La Dernière Heure. Eerder bleek ook al dat Sint-Gillis de enige Brusselse gemeente is die niet verarmt.
"Laag Sint-Gillis kent nog altijd een concentratie van armoede en werkloosheid maar tegelijk zien we dat steeds meer middenklassers zich de laatste jaren zijn gaan vestigen in buurten die traditioneel als moeilijk bekend staan", zegt Henderick aan brusselnieuws.be.
Het gemeenteraadslid vergeleek de evolutie van de mediaaninkomens in de 26 statistische wijken tussen 2005 en 2010 op basis van gegevens van de FOD Economie. "Ik verkies de mediaan boven het gemiddelde omdat we zo de uitersten uitsluiten."
Steile opmars van het Voorplein
De vergelijking bevestigt de steile opmars van het Voorplein. De mediaan steeg er met 10 tot 18 procent in vijf jaar tijd. Ook de buurt van de Metaalstraat (+14 procent) en de Bareel (+11 procent) zijn duidelijk in trek bij steeds meer mensen met hogere inkomens. Maar ook sommige lagergelegen wijken zijn in opmars, zoals het Bethlehemplein en de Engelandstraat (allebij +10 procent).
Daar tegenover staat dat de meeste rijke wijken kleinere groeipercentages optekenen. In de buurt van de gevangenis en de Faiderstraat is er zelfs een daling van het mediaaninkomen tussen 2005 en 2010. Wat echter niet wegneemt dat de meeste bewoners er in absolute cijfers nog altijd een handvol duizend euro per jaar meer verdienen.
Gevolg: het verschil tussen de armste en de rijkste wijk is een beetje kleiner geworden. In 2005 lag het mediaaninkomen in de rijkste wijk 1,53 keer hoger dan in de armste, in 2010 was dat nog 1,43 keer. De dualiteit is dus iets verminderd maar blijft wel bestaan.
"De kloof is een beetje gedicht maar de gemeente bestaat nog altijd uit twee of zelfs drie delen", zegt Henderick. "Tussen hoog en laag heeft het centrum van de gemeente wel een eigen dynamiek ontwikkeld en een sterke evolutie gekend."
Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.