Sint-Joost koopt huis van 1,7 miljoen
Het gebouw in kwestie is een rijwoning met een, naar Sint-Joostse normen, zeer grote tuin. In het kader van het lopende wijkcontract wil de gemeente er woningen bouwen en een doorgang maken naar de tuin voor het grote publiek, om zo een klein parkje te creëren. Voor het geheel betaalt de gemeente de som van 1,7 miljoen euro. De beslissing werd op de gemeenteraad van woensdagavond aangenomen.
"Een aangenaam en noodzakelijk project," vindt Frédéric Roekens, gemeenteraadslid voor Groen! "Maar 1,7 miljoen euro is een waanzinnig bedrag. De huidige eigenaar telde er in 2010 maar 606.000 euro voor neer. Hij zou nu een winst van meer dan een miljoen euro opstrijken." Het pand is op dit moment nog in het bezit van de DOD-winkels van Marc Kissous. De firma bezit al een loods aan de achterkant van de tuin. De nooduitgangen daarvan geven uit op de tuin.
De burgemeester, Jean Demannez (PS), verdedigt de aankoop met het argument dat de eigenaar sindsdien serieuze renovatiewerkzaamheden heeft uitgevoerd. "Er zijn nu zeven appartementen in perfecte staat in gemaakt," zegt burgemeester Jean Demannez (PS). "Dat verhoogt de waarde enorm. Daarvoor was de woning in het bezit van een oude dame die er alleen in woonde"
Een uitleg waar de oppositie geen genoegen mee neemt. "Kan zijn," zegt Roekens. "Maar of dat een verdrievoudiging van de prijs rechtvaardigt? Ik heb alleszins nog geen bewijs van een renovatie gezien. Wij pleiten ervoor dat de gemeente voorlopig alleen de tuin koopt en op zoek gaat naar een andere 'toegangsweg' in de straat."
Volgens Demannez is dat niet mogelijk. "Er zijn geen andere opties. In de andere straten staat niets te koop."
"Cijfers oppositie niet correct"
Roekens voorspelt ook problemen met het gewest in het dossier. "Dat financiert immers het wijkcontract," zegt hij. "Daarin was in een budget voorzien van 434.000 euro voor deze aankoop," zegt hij. "Ik kan mij voorstellen dat ze het niet grappig gaan vinden als de prijs vier keer meer blijkt te zijn. In de armste gemeente van België zou je toch anders verwachten."
Volgens de burgemeester baseert Roekens zich op verkeerde cijfers. "Dat gaat om een eerste studie," zegt Demannez. "Maar die cijfers waren lang niet correct. De huidige waarde van het pand is veel hoger. We gaan het gebouw trouwens niet platgooien, zoals de oppositie meldt. De appartementen zijn al ingericht. We gaan de centrale gang verbreden om toegang te geven op de tuin. Daarvoor offeren we een appartement op en maken we een loket waar de burgers terecht kunnen voor hun vragen in verband met huisvesting."
Eerder deze week raakte bekend dat de gemeente geen geld genoeg heeft om de lekkende kuip van het zwembad zelf te herstellen, waardoor het mogelijk drie jaar moet sluiten. Al naargelang de versie bedraagt de kostprijs van een voorlopige herstelling 35.000 euro dan wel 73.000 euro.
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.