Zaterdag is het precies een jaar geleden dat de 22-jarige Koerdisch-Iraanse vrouw Mahsa Amini overleed nadat ze door de Iraanse zedenpolitie was aangehouden omdat ze haar hoofddoek verkeerd zou hebben gedragen. Voor het plaatselijke gemeentehuis installeerde de gemeente Sint-Pieters-Woluwe vrijdag een standbeeld om haar te eren. Enkele duizenden mensen herdachten vrijdag in Brussel de verjaardag van de demonstraties in Iran herdacht die een jaar geleden begonnen.
Sint-Pieters-Woluwe huldigt standbeeld ter ere van Iraanse Mahsa Amini
Het standbeeld, een werk van beeldhouwer Laurence Remacle, werd vrijdag onthuld door schepen van Gelijke Kansen Carine Kolchory (Défi). "Het gestileerde hoofd heeft een verlengde nek om de houding te accentueren en trots uit te drukken", legde de maker van het beeld vrijdag uit. "De wapperende haren symboliseren dan weer ambitie terwijl de kooi zonder tralies die het hoofd van Amini omringt, suggereert dat vrijheid binnen handbereik is."
Het beeld werd gefinancierd door een campagne van het Collectif Laïcité Yallah. Tal van vertegenwoordigers van de Iraanse diaspora, de politieke wereld en verenigingen die opkomen voor secularisme en mensenrechten woonden de inhuldiging van het beeld vrijdag bij.
Op de dood van Amini vorig jaar volgden wereldwijd al felle protesten en manifestaties tegen het Iraanse regime die tot vandaag nazinderen. In Brussel werd eerder al onder meer in Sint-Pieters-Woluwe een standbeeld gewijd aan de jonge Koerdische vrouw en draagt het pleintje voor het gemeentehuis van Etterbeek haar naam. Donderdag werd in Ukkel ook nog een tuin aan de Engelandstraat vernoemd naar Amini.
Herdenking in Brussel
In Brussel herdachten vrijdag nog eens duizenden mensen de verjaardag van de demonstraties in Iran. Onder auspiciën van de Nationale Raad van Verzet van Iran (NCRI) spraken vertegenwoordigers van organisaties en politieke leiders hun solidariteit uit met de beweging die op gang kwam na de dood van studente Mahsa Amini. Eerder op de dag was er een conferentie. Een mars sloot de herdenking af.
De deelnemers herhaalden de eisen van de protestbeweging, vooral het einde van het Iraanse theocratisch regime en de oprichting van een republiek volgens het programma van Maryam Rajavi, de gekozen president van de NCRI.
De internationale gemeenschap werd opgeroepen om een krachtiger standpunt in te nemen tegen het Iraanse regime, onder meer door de Islamitische Revolutionaire Garde als een terroristische organisatie aan te merken. De protestbeweging, die Iran nu al een jaar in beroering brengt, blijft het voorwerp van felle repressie door de regering.
Volgens de NCRI zijn er momenteel meer dan 700 doden geteld in verband met de protesten, naast tienduizenden arrestaties. De volksopstand in Iran, die in 2022 werd gekenmerkt door grootschalige bijeenkomsten, heeft vandaag plaatsgemaakt voor een beweging van burgerlijke ongehoorzaamheid.
Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe , Samenleving , standbeeld , Mahsa Amini