Een deel van het monument ter ere van John Cockerill op het Luxemburgplein in Elsene is van zijn sokkel gehaald. Dat heeft een fotograaf van Belga ter plaatse vastgesteld. Het gaat om het standbeeld van de mecanicien Beaufort, een van de vier arbeiders die zijn afgebeeld rond het monument van de voormalige Belgisch-Britse industrieel.
Deel monument John Cockerill van sokkel gehaald
Het standbeeld werd op de grond achtergelaten, omringd door brandende pallets. Het Luxemburgplein, in de omgeving van het Europees Parlement, vormt donderdag het hart van de boerenbetoging. Duizend tractoren zijn vanuit alle hoeken van het land en het buitenland naar de hoofdstad afgezakt.
De landbouwers willen daarmee hun ongenoegen uiten, gaande van de vrijhandelsakkoorden tot de administratieve rompslomp, te strenge Europese normen en te lage prijzen.
Het monument ter ere van John Cockerill werd in 1872 gemaakt door beeldhouwer Armand Cattier en brengt hulde aan een van de pioniers van de staalindustrie in België, net als aan de arbeiders van de sector. Die worden vertegenwoordigd door de vier bronzen beelden die rond de industrieel werden geplaatst.
De schepen van erfgoed in Elsene, Yves Rouyet, ging donderdag ter plaatse om de schade vast te stellen. "Vanuit erfgoedstandpunt, is het onherstelbaar. Vanuit symbolisch oogpunt, is het een schande", verklaarde hij. De politie bekijkt inmiddels de beelden van de videocamera's om te bekijken wat er precies gebeurd is en mogelijk worden de dader(s) ook vervolgd. "We gaan ook bekijken met de gemeentediensten of het mogelijk en nodig is om het standbeeld in veiligheid te brengen voor het einde van de betoging", aldus nog de schepen.
Lees meer over: Brussel-Stad , Elsene , Samenleving , standbeeld , John Cockerill , betoging Luxemburgplein , boerenprotest
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.