Herdenkingsplechtigheid op Brussels Airport in Zaventem op 22 maart 2021 voor de aanslagen 5 jaar geleden op 22 maart 2016

| Herdenkingsplechtigheid op Brussels Airport in Zaventem op 22 maart 2021

Slachtoffer (23) aanslagen Brussel kiest voor euthanasie wegens psychisch lijden

EDB
© BRUZZ
07/10/2022

Na zes jaar eisen de aanslagen in Brussel nog een slachtoffer. Shanti (23) koos in mei voor euthanasie nadat de depressies en angstaanvallen haar te veel werden.

Op 22 maart 2016 was Shanti een van de leerlingen van het Sint-Ritacollege in Kontich die aan de incheckbalies op de luchthaven van Zaventem stonden aan te schuiven. Ze zouden vertrekken op Romereis. Maar toen deden twee terroristen twee zware bommen ontploffen.

Shanti raakte ­lichamelijk niet gewond, maar psychisch werd ze zwaar geraakt door de terreur, schrijft De Standaard. Ze leed aan het posttraumatisch stresssyndroom en was zwaar depressief. Ze had vreselijke angstaanvallen en in de weken na de aanslagen sliep ze amper.

Shanti zocht hulp omdat ze niet meer naar buiten durfde te komen. Ze isoleerde zich volledig. Omdat de artsen haar niet verder konden helpen, verwezen ze haar door naar een psychiater. In de jaren die volgden, werd ze verschillende keren opgenomen. Daar schreef ze over op Facebook en ze gaf er ook lezingen over.

Ondraaglijk

Uit haar berichtjes op Facebook blijkt dat Shanti heel dankbaar was voor alle hulp die ze kreeg. Ze ging orthopedagogie studeren en werd lid van een studentenclub waar ze zich begrepen en gesteund voelde. Maar tegelijk beschreef ze hoe zwaar het heden is.

Ze droomde van een leven zonder angsten. "Een leven waarin ze niet door de hel gaat tijdens het vuurwerk op oudjaar, waarin ze de bus kan nemen zonder een ­paniekaanval te krijgen als er een ambulance passeert. Ze wil een leven waarin ze zélf bepaalt wat ze doet, en niet de terroristen van Zaventem," klonk het.

De paniekaanvallen, depressies en slapeloosheid duurden zes jaar lang. Tot Shanti ervan overtuigd raakte dat er maar één oplossing was: euthanasie ­wegens ondraaglijk lijden. Na onderzoek door een team van artsen werd haar vraag ingewilligd. Ook het Antwerpse parket - dat nadien een onderzoek voerde - kwam tot de conclusie dat de wettelijke ­regels waren gevolgd.

Haar verhaal raakte nu pas bekend. Haar ouders kiezen ervoor om voorlopig niet te reageren.

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni