Smet: 'Gewest moet spijbelbeleid coördineren'
Lees ook: Spijbelrecord voor Brussel
In Vlaamse steden als Antwerpen of Mechelen coördineert het stedelijk beleid de spijbelaanpak. Het Brussels Gewest moet deze regisserende rol hier opnemen maar doet dat niet, aldus Smet. Het Gewest trekt wel 1,7 miljoen euro uit om het spijbelen tegen te gaan.
"Het enige mogelijke antwoord is een betere coördinatie op lokaal vlak," aldus Smet. "Het is eigenlijk een taak van de gemeenten maar in Brussel zou het Gewest die taak perfect op zich kunnen nemen. Daar hebben we vanuit de Vlaamse gemeenschap geen enkel probleem mee. Nu geeft het Gewest enkel geld, dat verdeeld wordt over gemeenten en vzw's. De huidige aanpak is niet gecoördineerd en veel te versnipperd."
Meer dan 550 leerlingen in het Brussels Nederlandstalig onderwijs spijbelen regelmatig. Het zijn vooral middelbare scholieren die minstens 30 halve dagen ongewettigd afwezig zijn. De meeste spijbelaars spreken thuis geen Nederlands, dat bleek eerder al uit het leerplichtrapport en nu nog eens uit cijfers die Vlaams parlementslid Paul Delva (CD&V) opvroeg bij minister Smet.
Acht op tien jongeren komt uit een kansarm milieu. Nergens in het Vlaamse onderwijs wordt zo vaak gespijbeld als in Brussel. Nu is 4,4 procent van de leerlingen geregeld ongewettigd afwezig. Op vijf jaar tijd is dat aantal verdrievoudigd.
Halftijdse medewerker voor kwetsbare scholen
Voor het Nederlandstalige onderwijs in Brussel buigen de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB's) zich over de spijbelproblematiek. "Om de scholen te ondersteunen hebben wij een plan uitgewerkt," zegt Petrus Van den Cruyce, directeur van de scholengemeenschap Sint-Gorik. "Vanaf volgend schooljaar krijgen kwetsbare scholen in het technisch en beroepsonderwijs een halftijds personeelslid dat zich enkel met preventie gaat bezig houden. Bedoeling is ook om de ouders er zo veel mogelijk bij te betrekken."
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.